ایران پرسمان
چرا مشارکت انتخاباتی مردم کاهش یافت
دوشنبه 5 اسفند 1398 - 16:57:47
ایران پرسمان - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
با پایان رقابت‌های انتخاباتی و شمارش آرا، روز گذشته عبدالرضا رحمانی‌فضلی، وزیر کشور با حضور در جمع خبرنگاران میزان مشارکت مردم در انتخابات یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و انتخابات میان‌دوره‌ای پنجمین مجلس خبرگان رهبری را 24512404 نفر اعلام کرد.
میزان مشارکت در انتخابات
به گفته رحمانی‌فضلی، واجدان شرایط رای دادن در کل کشور، 57918159 نفر بودند که دو میلیون و 931 هزار نفر از آنان رای اولی بودند. با این احتساب، 57/42 درصد از واجدان شرایط در کل کشور در انتخابات شرکت کردند. وزیر کشور همچنین میزان مشارکت در استان تهران را دو میلیون و 539 هزار و 763 نفر یعنی 2/26 درصد و میزان مشارکت در حوزه انتخابیه تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر را یک میلیون و 841 هزار و 891 نفر یعنی 4/25 درصد اعلام کرد.
مشارکت 42 دردصدی در این دوره از انتخابات
در حالی است که معمولا انتخابات مجلس پیش از این نیز برای رای دهندگان از جذابیت چندانی برخوردار نبوده است. از سوی دیگر تجربه نشان داده است در شهرهای کوچک عامل محرک مردم برای حضور در پای صندوق‌های رای، قاعده قبیله گرایی و ریش سفیدی است این در حالی است که در شهرهای با تراکم جمعیت بالا مثلا کلان شهرها آنچه رفتار سیاسی مردم را تعیین می کند عمدتا عملکرد دولت حاکم است.
در صد مشارکت در پنج انتخابات مجلس گذشته براین اساس است: در سال ٩4، مشارکت کل کشور 83/61 و مشارکت تهران 4٨ درصد بوده است. همچنین در سال ٩٠ ، مشارکت کل کشور87/63 و مشارکت تهران 4٨ درصد بود. در سال ٨6 نیز مشارکت کل کشور 4/55و مشارکت تهران ٣٠ درصد و سال ٨٢ هم مشارکت کل کشور 21/51 و مشارکت تهران ٣٧ درصد بوده است. در سال ٧٨ نیز مشارکت کل کشور 35/67 و مشارکت تهران 4٧ درصد بود.
وزیر کشور همچنین ضمن بیان اینکه دو میلیون و 931 هزار نفر رای اولی در این دوره بودند، پیش از اعلام میزان مشارکت مردمی گفت:‌ برخی رسانه‌ها و برخی افراد مسائلی را مطرح کردند از جمله اینکه با توجه به اینکه وزارت کشور از اول صبح میزان مشارکت را در دستگاه‌های خود داشت چرا این آمار اعلام نشد. ما برای اعلام میزان مشارکت باید فرایند قانونی را طی کنیم که یکی از این فرایندها این است که حتما باید این آمار مبتنی بر صورتجلسه هیات نظارت و هیات اجرایی و تایید وزارت کشور و شورای نگهبان باشد.
رحمانی‌فضلی ادامه داد: گاهی امضای صورت‌جلسه‌ها به دلیل تفاوت در میزان تعرفه‌ها خیلی وقت‌گیر است. به همین دلیل هیات‌های نظارت مستقیم این آمار را برای شورای نگهبان می‌فرستادند و شورای نگهبان نیز این آمار را مستقیم به وزارت کشور ارسال می‌کرد؛ بنابراین ما برای اعلام آنلاین میزان مشارکت محدودیت‌های زیادی را داشتیم. ضمن اینکه سیستم‌های ما بیش از 99 درصد متصل و فعال بود ولی با توجه به شرایط اقلیمی و برف و بارانی که در کشور وجود داشت، همین زیر یک درصد به ما وصل نبود و باید منتظر می‌شدیم که اعداد و ارقام این شعب نیز به دست ما برسد تا ما با بررسی و تایید همه شعب به آمار نهایی میزان مشارکت برسیم. وی با اعلام میزان نهایی مشارکت مردم در انتخابات یازدهمین دوره مجلس گفت: عدد نهایی امضاشده همه شعبه‌ها که از سوی شورای نگهبان نیز مورد تایید قرار گرفته، 24 میلیون و 512 هزار و 404 نفر است که 52 درصد آقایان و 48 درصد خانم‌ها بودند. به عبارت دیگر 42.57 درصد میزان مشارکت مردم در این دوره بوده است.
دلایل کاهش مشارکت عمومی از زبان وزیرکشور
رحمانی‌فضلی با اشاره به برخی دلایل کاهش مشارکت عمومی به نسبت دوره‌های قبل خاطرنشان کرد: ما در شرایطی این انتخابات را برگزار کردیم که حوادث مختلفی در کشور داشتیم؛ شرایط نامناسبی از جمله بیماری کرونا و بحث‌های سیاسی از جمله سقوط هواپیما و ناآرامی‌های آبان که به هر حال باوجود حضور مردم عزیزمان که در این انتخابات با شور و نشاط شرکت کردند، در مشارکت مردم تاثیر گذاشت ولی در هر حال آمار مشارکت قابل قبول بود و نشان داد که مردم ما در هر شرایطی آمادگی حضور در صحنه‌های مهم را دارند. وزیر کشور گفت: امیدواریم که مجلس آینده بتواند در شرایطی که کشور نیاز به وحدت، کار، تلاش و استقامت در برابر فشارها و تهدیدهای بیگانگان دارد، با تعهد و میثاقی که در قالب رای و تجلی اراده مردم شکل گرفت و مردم به آنها اعتماد کردند، منتخبان مردم این اعتماد را در عمل به‌خوبی اثبات کنند. وی یادآور شد: از امروز یا فردا که فرمانداری‌ها به صورت رسمی نتایج را ابلاغ می‌کنند، کاندیداها دو روز فرصت دارند که اعتراضات خود را به هیات‌های اجرایی بفرستند که هیات‌های اجرایی و شورای نگهبان هر یک هفت روز فرصت دارند تا به این اعتراضات رسیدگی کنند و در نهایت شورای نگهبان بر اساس قانون باید صحت انتخابات را به شکل رسمی اعلام کند.
میزان مشارکت، تابعی از عملکرد دولت
اما اصلاح‌طلبان که بازنده این انتخابات بودند دلیل کاهش مشارکت مردم در انتخابات را ردصلاحیت‌ها از سوی شورای نگهبان عنوان می‌کنند. این بهانه اصلاح‌طلبان درحالی است که لیست انتخاباتی آنان در این دوره از انتخابات به مراتب دارای چهره‌های باسبقه و شناخته‌شده‌تری نسبت به دوره قبلی انتخابات مجلس داشت. گذشته از این به اذعان برخی چهره‌های این جریان، یکی از دلایل کاهش اقبال عمومی نسبت به این جریان عملکرد نمایندگان منتسب به این طیف سیاسی در مجلس فعلی است که نه‌تنها مردم اقبالی به لیست انتخاباتی اصلاح‌طلبان نشان ندادند بلکه خیلی از افراد جامعه نیز نسبت به کارکرد مجلس بدبین شدند.
تجربه نیز ثابت کرده اساساً میزان شرکت در انتخابات خانه ملت همیشه تابعی از عملکرد دولت مستقر بوده‌است، به‌طوری‌که کمترین میزان مشارکت در کشور تاکنون در شورای اصلاح‌طلب اول تهران، مجلس اصلاح‌طلب ششم و مجلس دهم بوده است و دولت حاکم در این دوره‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان بوده‌اند. اگر مشارکت در انتخابات دوم اسفند، پایین‌تر از گذشته است، نتیجه 6سال ناکارآمدی و مدیریت پیرسالارانه دولت است که باوجود توافق هسته‌ای با کشورهای غربی، وضعیت کشور نه‌تنها بهتر نشد بلکه فشارها علیه ایران شدیدتر هم شده است.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/108589/چرا-مشارکت-انتخاباتی-مردم-کاهش-یافت
بستن   چاپ