ایران پرسمان
بودجه منهای نفت
چهارشنبه 20 فروردين 1399 - 17:15:52
ایران پرسمان - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
قیمت نفت که در دنیا به تأسی از بیماری کرونا با افت شدید مواجه شد، شائبه‌هایی را برای تحقق درآمدهای نفتی دولت ایجاد کرد.بودجه‌99 با نفت 50‌دلاری بسته شد. قیمتی که به اعتقاد نمایندگان مجلس در طول تاریخ بودجه‌ریزی کشور بی‌سابقه بوده و وابستگی بودجه به نفت را به کمتر از 20‌درصد کاهش داده است.
روز گذشته نیز قیمت شاخص نفت خام برنت به 33‌دلار و 78‌سنت و قیمت شاخص دبلیوتی‌آی آمریکا به 27‌دلار و 5‌سنت رسید.البته به استناد گزارشات بین‌المللی، قیمت نفت روز گذشته با امید به حصول توافق کاهش تولید نفت تولیدکنندگان نفت خام با وجود نگرانی‌ها از تضعیف اقتصاد جهانی به‌دلیل همه‌گیر شدن ویروس کرونا، افزایش یافت. این افزایش قیمت در حالی رخ داد که تحلیلگران هشدار داده‌اند کاهش تولید تأثیر چندانی بر افزایش تقاضای نفت خام نخواهد داشت.
در عین حال، مؤسسه کپتال ایکانامیکز اعلام کرد: با وجود افزایش چشم‌انداز کاهش شدید تولید به رهبری عربستان، قیمت نفت در هفته‌های اخیر به‌دلیل تضعیف تقاضای ناشی از ویروس کرونا، همچنان پایین مانده است با این حال مطالعات و پیش‌بینی‌های جهانی نشان می‌دهد، انتظار می‌رود تا زمان بهبود فعالیت‌های اقتصادی، قیمت انرژی در سطح کنونی باقی بماند.
در همین زمینه سیدعلی ادیانی، عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار «صبح‌نو» با بررسی بودجه از منظر درآمدهای نفتی، و پیش‌بینی از قیمت نفت در بازارهای جهانی در آینده اظهار داشت: بر‌اساس پیش‌بینی‌های جهانی به نظر می‌رسد قیمت نفت کمتر از 30‌دلار نخواهد شد. دلیل اول اینکه به نظر می‌رسد طی دو ماه آینده با مجموعه اتفاقاتی که در نظامات اقتصادی اروپا، آمریکا و آسیا رخ می‌دهد، با مهار کرونا و مدیرت آن، چرخه اقتصادی و بنگاه‌های انرژی بر دوباره به حرکت در آید و دوباره نیاز به انرژی در دنیا احساس شود که بخشی از آن نفت خام و بخشی از آن فراورده‌های نفتی خواهد بود.
عضو هیات رییسه کمیسیون تلفیق بودجه‌99 با تاکید بر اینکه همزمان با نیاز دوباره دنیا به انرژی، تقاضا افزایش خواهد یافت و به تبع رشد این تقاضا، قیمت نفت با رشد مواجه خواهد شد، افزود: نکته دیگر اینکه، به‌دلیل اینکه تولید نفت شیل آمریکا با وجود کاهش قیمت مقرون به صرفه نیست، بنابراین نفت خام می‌تواند جایگزین نفت شیل شود که می‌تواند شرایط برای افزایش تقاضا و رشد قیمت را فراهم کند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: البته آنچه ما به‌دنبال آن هستیم این است که « الهی نفت نباشد» چون وجود نفت و وابستگی به درآمدهای آن در یکصدسال گذشته بلای جان اقتصاد شده است چراکه یک منبع سهل‌الوصول و در عین حال در آمد مشخص و بی‌دغدغه‌ای در اختیار دولت‌های حاکم قرار می‌گیرد؛ برخی نمی‌توانستند و برخی هم نمی‌خواستند تا وابستگی به درآمدهای نفتی کم شود بنابراین اراده‌ای در این زمینه وجود نداشت.
درآمد نفتی دیگر سهل‌الوصول نیست
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: طی دو تا سه سال گذشته نه به‌دلیل برنامه‌ریزی بلکه به برکت تحریم و توفیق اجباری دولت مردان به این نتیجه رسیدند که باید از خیر نفت بگذرند چون دیگر سهل‌الوصول نخواهند بود و به اجبار در جهت جبران درآمدهای کشور از محل درآمدهای مالیاتی، فروش اموال مازاد و کاهش هزینه‌های
غیر ضرور حرکت کردند.
وی افزود: در بودجه سال‌99 هم برای اولین‌بار در تاریخ یک اقدام مثبت مبتنی بر عدالت اجتماعی در مجلس رقم زدیم و برای اولین‌بار برای خانه‌های خالی و ماشین‌های لوکس مالیات در نظر گرفتیم که اگر دولت در این زمینه عملکرد خوبی داشته باشد 20‌هزار میلیارد تومان از این محل می‌تواند کسب درآمد کند؛ این بخشی از همان اصلاح ساختار بودجه است.
ادیانی در ادامه اظهاراتش با طرح این سؤال که آیا اساساً ما باید نفت تولید و به بازارهای جهانی عرضه کنیم؟ گفت: ما حتماً به تولید و فروش نفت نیاز داریم چراکه بخشی از نیاز اقتصاد در دنیا به «نفت خام» است بنابراین بازار نفت خام بین‌المللی را نباید
در حد ضرورت از دست بدهیم. ما باید نفت تولید کنیم اما باید بخش قابل توجهی از آن را در قالب تبدیل به فرآورده‌های نفتی به دنیا صادر کنیم.
این عضو هیات رییسه کمیسیون تلفیق بودجه‌99 همچنین گفت: نکته قابل اهمیت اینکه همه دولتمردان با هر گرایش سیاسی باید در نظر داشته باشند درآمدهای نفتی نباید برای امور جاری کشور هزینه شود بلکه این منابع باید در جهت تقویت زیرساخت‌ها و ایجاد سرمایه‌گذاری با هدف ارزش افزوده بیشتر هدایت شود.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سؤال که آیا امکان وابستگی صفر بودجه به درآمدهای نفتی وجود دارد یا خیر گفت: دقیقاً ما می‌توانیم بودجه منهای نفت داشته باشیم. خوشبختانه امسال وابستگی بودجه به نفت به کمتر از 20‌درصد رسیده که این میزان وابستگی بی‌سابقه بوده است.
وی با بیان اینکه در اوایل انقلاب میزان وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی 80‌درصد بود، تاکید کرد: فقط به برکت تحریم‌ها بود که در جهت تکیه بر ظرفیت‌های داخلی گام برداشته شد. این موضوع را هم با باور قلبی اعلام می‌کنم اقتصاد ایران ظرفیت‌ها و استعدادهای بالقوه‌ای دارد و سبد اقتصادی کشور آنقدر متنوع هست که در دنیا جزو 10‌کشور دنیا باشیم که با این تنوع از سبد ظرفیت‌های اقتصادی می‌توانیم کشور را اداره کنیم منتها پاشنه آشیل کشور وابستگی به درآمدهای نفتی بوده است.
ادیانی درباره چشم‌انداز بازار نفت و میزان ضرورت اصلاح پیش‌بینی قیمت نفت در بودجه در قالب اصلاحیه گفت: با توجه به انتظارات جهانی از رشد قیمت نفت، به نظر می‌رسد نیازی به اصلاح قیمت 50‌دلاری نفت در بودجه نیست و با افزایش قیمت نفت امیدواریم درآمدهای نفتی بر‌اساس آنچه که در بودجه پیش‌بینی شده است،
تأمین شود.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/123137/بودجه-منهای-نفت
بستن   چاپ