ایران پرسمان
سرمقاله آفرینش/ سقوط قیمت نفت ؛ اقتصاد کرونا زده را به کما برد!
چهارشنبه 3 ارديبهشت 1399 - 07:01:36
ایران پرسمان - آفرینش / « سقوط قیمت نفت ؛ اقتصاد کرونا زده را به کما برد! » عنوان سرمقاله روزنامه آفرینش به قلم آذر فخری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
شیوع گسترده و پاندمی کووید19 درجهان، تاثیرات ناخوشایند و منفی فراوانی بر اقتصاد اغلب کشورهای جهان گذاشته است، تاثیراتی که با گذشت زمان هرچه بیشتر خود را نمایان می‎سازد، در حالی‎که تقریبا هیچ کشوری آمادگی لازم برای مقابله با این تاثیرات منفی ندارد. اما در این میان آن‌چه که روز دوشنبه گذشته در بازار نفت اتفاق افتاد، یک شوک بزرگ بر تمام کشورهای صادرکننده وارد کرد، قیمت نفت برنت در روز دوشنبه تا منفی 40 دلار و 32 سنت سقوط کرد و اینک با نوسان همراه است. شاید از منظر کارشناسان اقتصادی، این شوک، چندان هم نامحتمل نبود؛ چرا که با رکود در تولیدات مختلف صنعتی، رکود صادرات و مبادله کالا، توقف بسیاری از پروازها بین کشورها، تعطیلی کارخانه‌ها و ... استفاده از سوخت و تقاضای فیزیکی آن به حداقل میزان خود رسید. شیوع کرونا موجب شد بسیاری از شرکت‌های بزرگ نفت وگاز هم حجم تولید و نیز هزینه‌های خود را کاهش دهند.در این میان چین به‌عنوان بزرگ‌ترین خریدار نفت در جهان با 14 میلیون بشکه در روز، خرید خود را کاهش داده و طبیعی است که این کاهش موجب انباشت نفت در بازار می‌شود.
کارشناسان اقتصادی، در مورد اقتصاد آمریکا با توجه به رکود تولید و صنعت، چنین وضعیتی را پیش‌بینی کرده بودند. یکی از دلایل چنین امری، پرشدن مخازن ذخیره و نیز انباشت نفت در میادین نفتی اعلام شده، مشکلی که بی‌شک به تداوم رکود اقتصادی دامن خواهد زد. سقوط 306 درصدی قیمت نفت آمریکا، نشان می‌دهد که اقتصاد آمریکا تا چه حد از کروناویروس ضربه خورده است. در این میان البته نباید دلالان نفتی را نادیده گرفت که با ارزان شدن قیمت نفت، تا حد اشباع نفت خریداری کردند واکنون ناچارند آتش به مال خود بزنند، این مسئله نیز در زنجیره علل و عوامل منفی شدن قیمت نفت موثر بود.
پس از منفی شدن قیمت نفت در روز دوشنبه، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا گفت دولت او ممکن است برای کمک به صنعت نفت در کشورش، توقف واردات نفت از عربستان را بررسی کند.
در طی تصمیماتی که در اوپک صورت گرفته شده بود، برخی کشورها مانند روسیه و عربستان پس از راه انداختن یک جنگ نفتی در نهایت، به کاهش 9/7 میلیون بشکه‌ای در روز تن داده بودند، که البته این کاهش تا پیش از ماه مه قابل اعمال نیست و به نظر بسیاری از فعالان بازار نفت این اقدام کمک قابل توجهی به بهبود قیمت‌ها نخواهد کرد، اما احتمال می‌رودعربستان کاهش توافق شده را زودتر آغاز کند.
براساس گزارش رویترز:«قیمت نفت آمریکا وارد محدوده منفی شده است. به این معنی که فروشندگان در معاملات آتی نفت باید به خریداران پول هم بدهند.» این مسئله درابتدا شاید خنده‌دار به نظربرسد، اما واقعیت تلخی است که بر اقتصاد بسیاری از کشورهای تولید و صادرکننده نفت سایه انداخته است. به این ترتیب منفی شدن قیمت نفت، عملا در حال به زانو درآوردن اغلب اقتصادهای بزرگ دنیاست، چرا که بازار نفت به‌طورکلی به دلیل کاهش تقاضا با مازاد عرضه ناگهانی مواجه شده است. در واقع اکنون اوضاع به گونه‌ای است که برای تولیدکنندگان پرداخت ده‌ها دلار در هر بشکه برای خلاصی از نفتی که تولید کرده‌اند، به صرفه‌تر از در انبار نگاه داشتن آن است.
چنین شوک اقتصادی در حالی اتفاق می‌افتد که بودجه سال 99 کشور ما نیز با پیش‌بینی قیمت 50 دلار برای هر بشکه نفت، بسته شده و طبیعی است که کشور در حال تحریم ما نیز، از این اتفاق تاریخی و ضربه‌های ناگزیر آن، بی‌نصیب نماند. چرا که نفت به تنهایی تامین کننده 30 تا 41 درصد منابع بودجه دولت است. اکنون نوبت اقتصاددانان و کارشناسان اقتصادی کشور است که با توجه به چنین روندی، تصمیم‌های منطقی و قابل اجرا بگیرند و اقتصاد وابسته به نفت کشور را نجات دهند.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/128692/سرمقاله-آفرینش--سقوط-قیمت-نفت-؛-اقتصاد-کرونا-زده-را-به-کما-برد!
بستن   چاپ