ایران پرسمان
تماشای ماه گرفتگی امشب را از دست ندهید/ فرصتی که تا 11 سال دیگر تکرار نمی‌شود
سه شنبه 25 تير 1398 - 22:54:16
ایران پرسمان -
تماشای ماه گرفتگی امشب را از دست ندهید/ فرصتی که تا 11 سال دیگر تکرار نمی‌شود
k ٥.٢
٣
آخرین خبر / شامگاه امشب 25 تیرماه آخرین ماه گرفتگی قرن (شمسی) رخ می‌دهد که تا بامداد چهارشنبه، 26 تیر ماه ادامه دارد و در طی آن 67 درصد سطح ماه توسط سایه زمین پوشیده می‌شود. گرفتگی جزئی بعدی ماه روز شنبه 6 آبان 1402 خورشیدی به وقوع می‌پیوندد.
ماه گرفتگی چیست؟
ماه‌گرفتگی یا خُسوف هنگامی روی می‌دهد که کره ماه در حالت بدر و وضعیت مقابله قرار داشته و سایه زمین بر روی آن بیافتد یا به عبارتی ماه وارد مخروط سایه زمین شود.(زمین بین ماه و خورشید قرار گیرد) زمین در حرکت مداری خود به دور خورشید سایه‌اش را، که در فضا در سمتی مخالف خورشید ممتد است، به دنبال می‌کشد. سایه زمین به شکل یک مخروط است که قاعده آن مقطع زمین و طول متوسط آن 1٬380٬000 کیلومتر است. طول این سایه، بر اثر تغییر فاصله زمین از خورشید تا حدود 40٬000 کیلومتر نسبت به مبدأ متوسط تغییر می‌کند.

ماه گرفتگی جزئی چیست؟
گرفتگی وقتی جزئی است که قسمتی از کره این جرم آسمانی وارد محدوده تمام سایه زمین می‌شود و هنگامی کلی به شمار می‌رود که تمام کره آن داخل قسمت تمام سایه زمین شود. مدار حرکت ماه به دور زمین در حدود پنج درجه و 9 دقیقه نسبت به سطح دایره‌البروج (سطح مدار زمین) متمایل است. در ماه گرفتگی لازم است که این جرم در نزدیکی یکی از گره های مدار خود و در حالت مقابله یعنی در فاز بدر باشد. در هنگام خسوف، ماه ابتدا وارد قسمت نیم‌سایه زمین می‌شود، در این حالت، چنانچه ناظری در ماه باشد قسمتی از قرص خورشید را که زمین آن را پوشانده مشاهده می‌کند.

دقیقا چه ساعتی این اتفاق می‌افتد؟/ امکان دیدن آن وجود دارد؟
گرفت پیش رو (25 تیرماه) به صورت نیم‌سایه در ساعت 23 و 13 دقیقه و 51 ثانیه شبانگاه سه‌شنبه 25 تیر آغاز خواهد شد. پایان گرفت جزئی ساعت 3 و 29 دقیقه و 39 ثانیه در تهران خواهد بود و ساعت 4 و 47 دقیقه و 38 ثانیه ماه از نیم‌سایه زمین خارج می‌شود. اوج خسوف در ساعت 2 و 1 دقیقه بامداد چهارشنبه 26 تیرماه است که در این زمان بیشترین گرفت (65 درصد) قابل مشاهده است.
تاریک شدن ماه در خسوف جزئی به راحتی با چشم غیرمسلح قابل تشخیص است و برای رصد این رویداد نیازی به استفاده از ابزار‌های رصدی نیست. اما طبیعتا با تلسکوپ و یا دوربین دوچشمی می‌توان نمای بهتری از ماه گرفتگی را مشاهده کرد.
در کدام نقاط جهان این ماه گرفتگی را میتوان دید؟
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران، آمریکای جنوبی و قاره‌های آسیا، اروپا، آفریقا و استرالیا را از جمله مناطقی دانست که رصدگران شانس مشاهده این ماه گرفتگی را خواهند داشت.
ماه گرفتگی مشابه بعدی 11 سال دیگر
خسوف جزئی بعدی در آسمان ایران، ششم آبان 1402 رخ می دهد که میزان گرفت ماه در آن چندان قابل توجه نیست و برای دیدن خسوف جزئی با درصد بالا باید تا 25 خرداد 1409 یعنی حدود 11 سال دیگر صبر کرد.
خواندن نماز آیات هنگام خسوف واجب است
طبق احکام شرعی، یکی از عوامل واجب شدن نماز آیات ماه گرفتگی یا خسوف ماه می‌باشد. از این رو خواندن نماز آیات برای کسانی که این پدیده در محل زندگی‌شان رویت می‌شود واجب است. برای مشاهده شرایط و روش خواندن این نماز اینجا کلیک کنید.
منبع: ایسنا، ایرنا، فرارو، باشگاه خبرنگاران

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/33631/تماشای-ماه-گرفتگی-امشب-را-از-دست-ندهید--فرصتی-که-تا-11-سال-دیگر-تکرار-نمی‌شود
بستن   چاپ