ایران پرسمان
هیجان دلار از آشوب بنزین
چهارشنبه 20 آذر 1398 - 15:11:14
ایران پرسمان - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
قیمت ارز در تمام دنیا به شدت تحت تأثیر شایعات و اخبار قرار می‌گیرد و کشورما نیز از این رخداد استثنا نیست. همچنانکه افزایش قیمت بنزین و حوادث پس از آن، بر نرخ ارز تاثیرگذار بود، اما کارشناسان با توجه به عملکرد بانک مرکزی در یک‌سال اخیر پیش‌بینی می‌کنند این بی‌ثباتی ارز پایدار نخواهد ماند.
رییس کل بانک مرکزی معتقد است که گرانی قیمت بنزین در افزایش قیمت ارز تأثیر داشته است. وی می‌گوید: شوک قیمتی بنزین و عوارض ناشی از آن که در کشور رخ داد در افزایش نرخ ارز تأثیر داشته است.
همتی با تأکید براینکه جو روانی حاکم در داخل و فضاسازی‌ها از خارج کشور سیر نزولی قیمت ارز را صعودی کرد، گفت: به تدریج ثبات را به بازار ارز بازمی‌گردانیم و امیدواریم مانند گذشته به تدریج شرایط بازار ارز را کنترل و ثبات را در نرخ‌ها حاکم‌کنیم.
همزمان با تشدید نوسان قیمت ارز قیمت هر اسکناس دلار آمریکا در ساعات پایانی معاملات روز سه‌شنبه 19‌آذر‌98 صرافی‌های بانکی، با افزایش نسبت به ساعات ابتدایی معاملات 350‌تومان افزایش یافت.
بر این اساس قیمت هر اسکناس دلار آمریکا که در ساعات ابتدایی معاملات، 13550‌تومان بود، بعدازظهر به 13900‌تومان افزایش یافت. همچنین قیمت خرید هر اسکناس دلار به 13900‌تومان رسیده است. قیمت هر اسکناس یورو نیز از مرز 15‌هزار تومان گذشت و برای فروش به 15200تومان رسید. قیمت خرید هر اسکناس یورو نیز هم‌اکنون 14800‌تومان است.
اما آقای رییس کل می‌گوید: «همانطور که در یک سال گذشته نرخ ارز را کنترل کرده‌ایم و متناسب با ارزش ذاتی آن نرخ‌ها تعدیل شد، اکنون نیز این تلاش را برای بازگرداندن ثبات به بازار ادامه می‌دهیم و امیدواری زیادی وجود دارد که شرایط به روال طبیعی گذشته باز گردد.»
براساس اطلاعات ما شبکه‌هایی در خارج از کشور نیز برای افزایش نرخ ارز تلاش می‌کنند. همتی گفت: بی‌ثباتی در عراق نیز در این زمینه بی‌تأثیر نبوده و کمی میزان صادرات ما را مختل کرده است علاوه بر اینکه در پایان سال میلادی تسویه حساب شرکت‌ها با طرف‌های خارجی شدید است و همین موضوع تقاضا را افزایش می‌دهد.
رییس کل بانک مرکزی در خصوص حمایت از شرکت‌های دانش بنیان گفت: سهم این شرکت‌ها در اقتصاد در حال افزایش است و شبکه بانکی نیز تلاش می‌کند که تأمین مالی این شرکت‌ها را شتاب دهد. وی گفت: در هشت ماه نخست امسال میزان تسهیلات بانکی برای شرکت‌های دانش بنیان با 52‌درصد رشد به هفت هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی افزود: در خصوص کالاهایی مانند دارو و تجهیزات پزشکی سالانه سه‌و‌نیم میلیارد دلار واردات با ارز 4200‌تومانی داریم که می‌توانیم با کمک شرکت‌های دانش‌بنیان برای قطع وابستگی به این واردات قدم برداریم.
درودیان: بانک مرکزی توانسته بدون حراج ذخایرش نرخ ارز را تثبیت کند
حسین درودیان، عضو موسسه مطالعاتی مبین و کارشناس امور بانکی، در گفت‌وگو با خبرنگار «صبح‌نو» گفت: التهاب بعد از افزایش قیمت بنزین، اصلی‌ترین عامل افزایش نرخ ارز در روزهای اخیر است. چراکه در چند ماه اخیر شاهد عوامل بنیادین که در افزیش نرخ ارز مؤثر باشد نبوده‌ایم. نرخ ارز در این مدت در بازه متغیر خیلی محدودی در حرکت بود و نوسان اندکی داشت. وی افزود: در کشور ما معمولاً افزایش نرخ ارز انعکاس‌دهنده ریسک‌های سیاسی است. ریسک‌هایی که ممکن است التهابی در پی داشته باشد موجب این افزایش می‌شود و اثراتش را بر دارایی‌هایی که مقبولیت جهانی دارد در درجه اول ارز و بعد طلا نشان می‌دهد، که گمان می‌کنم با فروکش کردن التهابات و برگشتن به روند با ثبات گذشته ، نرخ ارز از این سطح فعلی کاسته شود. این کارشناس امور بانکی تصریح کرد: وقتی تقاضای ارز زیاد می‌شود آن‌هم نه به سبب تقاضای واقعی (افزایش صادرات)، ارز از چرخه کشور و اقتصاد خارج می‌شود و این نشان از بیم مردم است؛ بنابراین سیاست‌هایی که در ادامه توسط دولت گرفته می‌شود بر کاهش و یا افزایش این بار روانی مؤثر است. درودیان با بیان اینکه نرخ امروز ارز پایدار نخواهد ماند، گفت: بانک مرکزی تا امروز عملکرد خوبی داشته و توانسته بازار ارز را به خوبی کنترل کند. وی تاکید کرد: بانک مرکزی تا به امروز سعی کرده با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد بدون اینکه از ذخایر خودش خرج کند جلوی نوسان‌های ارز را بگیرد و با استفاده از ارزهای بازار این تثبیت را ایجاد کند و پیش‌بینی می‌کنم در این مقطع با همین سیاست بازار را کنترل کند. این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: هرچند که بانک مرکزی سعی می‌کند از ذخایر ارزی خود استفاده نکند اما اگر قیمت فعلی بخواهد پایدار بماند قطعاً ورود می‌کند تا قیمت را تعدیل کند. وی با انتقاد از سیاست ارزی دولت که در سال گذشته حاکم بود، گفت: سیاست دو سال گذشته سیاست پایداری نبود. وقتی نرخ ارز افزایش می‌یافت آنقدر ارز تزریق می‌کرد تا قیمت کاهش یابد و بعد که ذخایر خالی می‌شد مجدداً قیمت‌ها به صورت نجومی افزایش می‌یافت و این تجربه‌ای برای بانک مرکزی شد که امروز تلاش می‌کند بدون حراج ذخایرش نرخ ارز را تثبیت کند. درودیان گفت: بانک مرکزی حتی برخلاف سیاست‌های گذشته که فقط ارز تزریق می‌کرد در مقطعی حتی ارز خرید تا آن‌ را در روز مبادا عرضه کند و در مجموع یک‌سال اخیر میزان ذخایر ارزی که از دست دادیم خیلی کمتر از سال‌های گذشته است. این کارشناس امور بانکی همچنین درباره میزان نرخ ارز در بودجه سال آینده کشور گفت: رقم در بودجه عددی است که نوشته می‌شود و با آنچه در عمل اتفاق می‌افتد متفاوت است. آنچه مهم است این است که بانک مرکزی ارز را با چه قیمتی در بازار می‌فروشد. سال آینده با توجه به کسری که دولت دارد ناچار خواهند شد میزان تزریق ارز در ارزهای کم‌قیمت (مانند ارز جهانگیری) را کاهش دهد . وی همچنین درباره تبعات ارز 4200‌تومانی گفت: سه‌نرخی بودن ارز، به‌طور محدود و در مورد کالاهایی که مستقیم به دست مردم برسد اثربخش و قابل توجیه است؛ مانند کالاهایی که یا مستقیم توسط دولت و یا فروشگاه‌های شبه دولتی عرضه می‌شود؛ اما برای کالاهایی که مستقیم عرضه نمی‌شود و چند دست می‌گردد تا به مردم برسد نه تنها تأثیرگذار نیست بلکه با همان قیمت آزاد به دست مردم می‌رسد. بهتر است دولت ارز را به قیمت بازاری عرضه کند و در عین حال سعی کند قیمت بازار را کنترل و افزایش نرخ را تعدیل کند.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/76731/هیجان-دلار-از-آشوب-بنزین
بستن   چاپ