ایران پرسمان
گزارشی پیرامون تغییر نام خیابان غلامرضا تختی به جلیل شهناز در منطقه 1:
این یک اصلاح نامگذاری است، نه نفیِ تختی
شنبه 5 بهمن 1398 - 12:42:05
ایران پرسمان - تغییر نام خیابان تختی به جلیل شهناز نه تقابل دو نام و نفی یک سو، بلکه در راستای اصلاح نامگذاری شهری است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی شهر، اواخر پاییز امسال بود که کمیسیون نامگذاری شورای شهر تهران طی مصوبه‌ای، همزمان با نامگذاری خیابان‌هایی در مناطق 1 و 6 به نام «عباس کیارستمی» و «بهمن کشاورز» خیابانی فرعی با عنوان «غلامرضا تختی» را در منطقه یک به نام «جلیل شهناز»، استاد موسیقی تغییر داد. همان‌طور که انتظار می‌رفت این اتفاق دست‌خوش انتقادات و واکنش‌هایی هم شد. چندی از اهالی عنوان‌دار کشتی کشور دست به کار شدند و در قالب نامه‌ای رو به فرماندار استان تهران دفاع از شان و جایگاه جهان‌پهلوان را خواستار شدند. آن‌چه در این نامه برجسته بود تاکید نویسندگان آن بر ناپسندی چنین نامگذاری‌ای بر خیابانی بود که سال‌ها محل منزل مسکونی غلامرضا تختی بوده است. اگرچه توامان مطرح می‌کرد که حق جلیل شهناز نیز آن‌گونه که مناسب اوست به جا آورده شود.
حقیقت اما این است که سکونت تختی در این خیابان نیز خود محل تردید است. این فرضیه به نقل از محمد جواد حق‌شناس به ویلای اهدایی از سوی محمدرضا پهلوی به جهان‌پهلوان در این خیابان برمی‌گردد. ویلایی که تختی خود آن را نمی‌پذیرد و به خواهرش می‌سپارد. رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، در یادداشت خود و در پاسخ به این انتقادات می‌نویسد:
«خیابان تختی براساس نقشه سازمان جغرافیایی و کارتوگرافی ملی ایران به سال 1347 و 1355، به نام خیابان ژاله بوده و براساس نقشه‌های بعد از انقلاب(سال 1364)، این خیابان به نام تختی تغییر نام داد. اما انتصاب خیابان تختی به آن نام‌آور شاید به دلیل قرارگرفتن ویلای ییلاقی جهان پهلون تختی باشد که توسط محمدرضا پهلوی به وی اعطا شد و او نیز از ویلا استفاده نکرد و آن را به خواهرش واگذار کرده و همان ویلا هم حدود 20سال پیش تخریب شده و جای آن امروز یک برج احداث شده است.»
وی همچنین به خریداری خانه پدری تختی از بودجه 97 و 98 اشاره می‌کند و از بازسازی محل تمرین این قهرمان ملی خبر می‌دهد:
«خانه پدری تختی در منطقه 12، محله خانی‌آباد قدیم قرار دارد که از سالها پیش خیابان مجاور خانه او به نام جهان‌پهلوان تختی نامگذاری شده و به همین دلیل نیز آن محله به تختی مشهور شده است. تابلوی خیابان نیز به نام کامل جهان پهلوان غلامرضا تختی نصب شده است. هم‌چنین قرار است براساس مصوبه شورا در بودجه 97 و 98 شهردرای تهران، خانه پدری تختی توسط مدیریت شهری خریداری و خانه موزه تختی در این محل راه اندازی شود. و نیز زورخانه گردان که در ابتدای تقاطع خیابان تختی و مولوی قرار داشت و محل ورزش جهان پهلوان تختی بود، در ادوار گذشته تخریب شده که براساس مصوبه شورا قرار است بازسازی شود و یادمان تختی نیز در ابتدای خیابان نصب شود.»
اما شاید تعجب کنید اگر باخبر شوید که حدود 15 معبر در تهران به نام غلامرضا تختی است. این اتفاق بی‌تردید خود محل اختلال در نامگذاری شهری است و دسترسی شهروندان را به آدرس مورد نظر پیچیده می‌کند. در همین راستاست که الهام فخاری، نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس نیز در گفت‌وگو با روزنامه شهروند خاطرنشان می‌کند این تغییر نامگذاری نه به معنی نفی چهره‌های بزرگ که نوعی اصلاح نامگذاری شهری‌ست و در پاسداشت جایگاه تختی از تلاش‌های شورا در محله پدری جهان‌پهلوان شاهد می‌آورد.
تردیدی نیست که میزان محبوبیت تختی و علاقه‌ی مردم کشور ما به او در نامگذاری یک خیابان منحصر نمی‌شود. عنوان تازه این خیابان که نام یکی از بزرگ ترین تارنوازان دوران را بر خود دارد از نزدیکی این خیابان به خانه موسیقی نیز قابل درک است. اما چه بهتر که در این تغییرات تمهیداتی برای اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی فراهم شود تا به سو تفاهم منجر نشود. این تغییر نه در تقابل دو اسم نامدار فرهنگ و ورزش ایران و نفی یک سو بلکه در اصلاح نامگذاری شهری به واسطه‌ی تعدد خیابان‌هایی بوده که نام تختی را بر خود داشته است.

http://www.PorsemanNews.ir/fa/News/95812/این-یک-اصلاح-نامگذاری-است،-نه-نفیِ-تختی
بستن   چاپ