ایران پرسمان

آخرين مطالب

گوناگون/ پرونده‌های بازِ گنجینه‌های خارج‌شده از ایران دانش و فناوری

گوناگون/ پرونده‌های بازِ گنجینه‌های خارج‌شده از ایران
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / استرداد آثار تاریخی ایران جزو پیچیده‌ترین و گاه زمان‌برترین پرونده‌های حقوقی میراث فرهنگی به شمار می‌آید. الواح هخامنشی از جمله این پرونده‌هاست که ایران آنها را به شکل امانی به دانشگاه شیکاگو سپرده بود، اما بازگشت کامل این گل‌نبشته‌ها به کشور حدود 90 سال طول کشیده است.
مدیرکل موزه‌های وزارت میراث فرهنگی ـ زمستان سال گذشته از پیگیری حقوقی 20 پرونده استراد آثار تاریخی ایران خبر داده بود، پرونده‌هایی که همچنان باز هستند و تا پایان سال 1402 به نتیجه نرسیدند.

استرداد باقی‌مانده الواح هخامنشی که گفته شده بیش از 10 هزار قطعه دیگر از آنها هنوز درآمریکا باقی مانده، از جمله این پرونده‌هاست. طبق اظهارات مقامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قرار بود تعدادی از کارشناسان ایرانی به آمریکا بروند و این الواح را به ایران بازگردانند، اتفاقی که هنوز رخ نداده است، اما به ایسنا گفته شده است که پیگیری‌ها برای استرداد کامل این الواح همچنان در حال انجام است و قرار شده یک هیأت کارشناسی کوچک از ایران به آمریکا برود.
البته عزت‌الله ضرغامی، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در آخرین اظهاراتی که درباره استرداد باقی‌مانده الواح هخامنشی داشت، از برخی ممانعت‌های آمریکا برای بازگشت آنها سخن گفته و البته این نکته را هم اضافه کرده بود که هیچ مانع فنی برای بازگرداندن این گل‌نبشته‌ها به ایران وجود ندارد.
الواح هخامنشی در سال 1311 خورشیدی در تخت جمشید کشف شد. تعداد این الواح بیش از 30 هزار قطعه اعلام شده بود، که در اندازه‌های مختلف و شکسته بود. این الواح در 50 صندوق چوبی که شامل حدود 2000 جعبه‌ مقوایی و چند پیت نفتی، که در تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) به پارافینِ مذاب آغشته شده بودند، از طریق بوشهر به آمریکا فرستاده شدند. انتقال با موافقت دولت وقت ایران انجام شد و در قرارداد و موافقت‌نامه طرفین نیز آمده بود که «ایران لوح‌هایی گلی را برای رمزگشایی و خواندن، به امانت به دانشگاه شیکاگو که مشغول کاوش تخت جمشید (پارسه، پرسپولیس) بود، می‌سپارد.»
تا کنون 5 محموله از این الواح به ایران بازگردانده شده است؛ 179 قطعه در نخستین محموله ارسالی در سال 1327 به تهران رسید. دومین محموله شامل 37 هزار قطعه بود که در سال 1329 به ایران بازگردانده شد و در سال 1383 سومین محموله یعنی 300 قطعه لوح به ایران تحویل داده شد. سال 1398 چهارمین محموله از الواح که شامل 1780 قطعه لوح هخامنشی بود، با مجوز «اوفک» به ایران بازگشت و آخرین محموله به تعداد 3506 لوح هخامنشی در سال 1402 براسای همان مجوز اوفک به ایران استرداد شد. با این حال، گفته شده است اعتبار مجوز اوفک (دفتر کنترل دارایی‌های خارجی آمریکا) در سال گذشته پایان یافته که ظاهرا برای تمدید آن اقدام شده است.
حاشیه‌های الواح تخت جمشید ادامه دارد!
اما پرونده باز دیگر به قرآن سرقت‌شده از موزه پارس مربوط می‌شود، که هر بار برگی از این قرآن در یک حراجی شناسایی می‌شود. آخرین بار در اسفندماه 1402 مرتضی کریمی‌نیا، پژوهشگر نسخه‌های خطی و قرآنی، از حراج یک برگ دیگر از قرآن سرقت‌شده از موزۀ ملی پارس (شیراز) در لندن خبر داده بود.
قرآن خط کوفی در فروردین 1382 از موزه ملی پارس در شیراز سرقت شد. شناسایی ورق‌های آن به طور جداگانه در حراجی‌ها و موزه‌های مختلف در خارج از ایران، این فرضیه را مطرح کرده که ورق‌های قرآن سرقتی، جدا و بعد از کشور خارج شده است. کریمی‌نیا، قرآن‌پژوه و مترجم و نسخه‌شناس مصاحف قرآن، حدود دو دهه پیگیر این قرآن مسروقه بوده و ورق‌های جداشدهٔ آن را تا کنون در موزه‌های لوور (پاریس)، لوور (ابوظبی)، متروپلیتن (نیویورک) و موزۀ هنر اسلامی (دوحه) و همچنین حراجی‌های ساتبیز، کریستیز و بُنهامز شناسایی کرده‌ است.
استرداد این قرآن نیز با اعلام گزارشی به پلیس اینترپل در دستور پیگیری است. مسئولان وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی پس از شناسایی ورق‌هایی از این قرآن کوفی در حراجی کریستیز اعلام کردند که در مرحله اثبات مالکیت آن هستند تا پیگیری‌های حقوقی بعدی را انجام دهند، اما شناسایی برگ‌های دیگری از این قرآن هر بار در یک حراجی، ظاهرا ماجرای استرداد آن را کمی پیچیده کرده است.
حراج یک برگ از قرآن سرقتی ایران در لندن
اما تابلو پرتره مظفرالدین‌شاه که خروج قاچاقی آن از کاخ گلستان و ایران در سال 1400 برای نخستین‌بار برملا شد، از جمله پرونده‌هایی است که درباره آن چندان اظهارنظری نشده است، اما جزو پرونده‌های استردادی درحال پیگیری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به شمار می‌آید.
بررسی‌ها و پرس‌وجوهای ایسنا حاکی از این است که ظاهرا کویت در همکاری با ایران برای استرداد این تابلو است، اما روند حقوقی بازگشت آن به ایران با پیچیدگی‌های قوانین بین‌المللی استرداد همراه شده است.
ماجرای قاچاق تابلو پرتره مظفرالدین‌شاه اثر استاد کمال‌الملک زمانی برملا شد، که در سال 1400 انتشار عکسی از کاخ گلستان و مطابقت آن با عکس‌های قدیمی‌تر، جای خالی این تابلو را نشان می‌داد. پس از بررسی اسناد کاخ گلستان تایید شد که تابلو چهره مظفرالدین‌شاه در فاصله سال‌های 1317 تا 1361 خورشیدی از مجموعه کاخ خارج و بعدها به خارج از کشور قاچاق شده و به فروش رفته است. پرتره رنگ روغن مظفرالدین‌شاه قاجار با امضای کمال‌الملک ـ نقاش شهیر ایرانی ـ سال 2000 میلادی، در حراجی کریستیز بریتانیا به قیمت 44 هزار و 650 پوندِ انگلیس فروخته شد و بعدها در موزه‌ای در کویت شناسایی شد.
خروج قاچاقی تابلو مظفرالدین‌شاه تایید شد
سوای این پرونده‌ها که جزئیات آنها مشخص‌تر است، ایران استرداد شمار دیگری از آثار تاریخی متعلق به خود از کشورهای دیگر، از جمله انگلستان و استرالیا را نیز در دست دارد، پرونده‌هایی که برخی از آن‌ها در شرف مختومه شدن هستند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1109929/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جزئیات دیدار رئیسی با آیت الله شبیری زنجانی

ادعای جنجالی رئیس سابق سازمان خصوصی‌سازی درباره ماجرای ناهار مفصل با نماینده مجلس

حضور رهبر انقلاب در حسینیه امام خمینی(ره) جهت انجام فرایند رای گیری دور دوم انتخابات مجلس

آغاز رای‌گیری دور دوم انتخابات مجلس

چگونه طرح جنجال‌برانگیز دستمزد منتفی شد؟

صحبت جالب شهید چمران در مورد مردم آمریکا

نماهنگ «دو بال انسان»

کنایه حسام الدین آشنا به ادعای رئیسی درباره دولت روحانی

جشنی که ظریف قرار است در آن شرکت کند

ضرب الاجل 50 روزه رئیسی برای پروژه به جا مانده از احمدی نژاد

تایمز: حمله اسرائیل در گذرگاه رفح نمایش نتانیاهو و فاقد ارزش استراتژیک است

توافق آتش‌بس در هاله‌ای از ابهام؛ حماس و اسرائیل بدون توافق قاهره را ترک کردند

هیچ توافقی بین ایران و آژانس صورت نگرفته است

برادران در سایه؛ درباره داماد رئیسی و برادرش که نقش پررنگی در پس‌پرده دولت دارند

صفر پول آرژانتینی‌ها 4 تایی شد

پژوهشگر توسعه: سهم ایران از تجارت جهانی شرم‌آور است

4گوشه دنیا/ قاتل سریالی آمریکایی که زنان قربانی اش را در بزرگراه رها می‌کرد!

تلاوت زیبای کودک فلسطینی بر روی ویرانه‌های خانه‌

نجات یک بچه ویکونیا از باتلاقی در شیلی

نماهنگ «جان‌ خواهر»

فریضه واجبی که فراموش شده!

طنین اذان و اقامه نماز در دانشگاه هاروارد

تقابل فالکون 9 و اتمسفر زمین

ماه دارد کوچک می‌شود؛ این چه عواقبی برای زمین خواهد داشت؟

دکلمه خوانی زیبا با صدای حسین پناهی و هوشنگ ابتهاج

به آرزو نرسیدیم و دیر دانستیم...

مهاجری: دولت رئیسی نیازی به پاسخگویی احساس نمی‌کند

انتشار تصویر جدید از کتابخانه شخصی رهبر انقلاب

نوری قزلجه: طرح‌های صیانت و شفافیت، سفارشی از بیرون مجلس بودند!

استوری کنایه‌آمیز المیرا شریفی‌مقدم پربازتاب شد

النُجَباء: جواب اسرائیل را با شلیک موشک و پهپاد خواهیم داد

حماس: هدف از حمله به رفح سنگ‌اندازی بر سر راه تلاش‌های واسطه‌ها است

تابوشکنی در اصفهان؟

مصاحبه جنجالی بایدن با CNN؛ بحران بی‌سابقه بین آمریکا و اسرائیل

آموزش‌وپرورش راهش را گم کرده است

ودیعه نجومی به‌جای املاک نجومی

چرا بایدن فرصت طلایی احیای برجام را از دست داد

رکورد عجیب نرخ تکفل ایران در جهان: هر شاغل خرج چند نفر را می‌دهد؟

پیش بینی افزایش قیمت بیت کوین تا 100 هزار دلار

تصاویری از فرود زیبای یک هواپیمای مسافربری در فرودگاه کیش

سامانه ثبت درخواست آنلاین کارت سوخت رونمایی شد

استاندار کرمانشاه: خون پاک شهدا پشتوانه محکم انقلاب اسلامی است

شناخت مشی شهدا و ایثارگران موثرترین روش ترویج فرهنگ ایثار و شهادت است

شفاف‌سازی در ماموریت‌ها جزو تاکیدات اولیه ما در بنیاد است

برگزاری آئین تجلیل از دختران شاهد و ایثارگر سمنان به مناسبت روز دختر

نقاره‌زنی در شب ولادت حضرت معصومه (س) در حرم مطهر رضوی

مراحل تخریب استادیوم قدیمی سن دیگو

چرا گربه‌ها همیشه روی چهار دست و پا فرود می‌آیند؟

دکلمه خوانی زیبا با صدای حسین پناهی

مشاور سابق اوباما: باید به سرعت وارد مذاکره با ایران شویم