ایران پرسمان

آخرين مطالب

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد تحلیل روز

طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری ندارد
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
‌مالک مصدق| پنجشنبه هفته گذشته شش نیروی مرزبان ایرانی از طرف نیروهای طالبان در جنوب شرق کشور بازداشت شدند که ساعاتی بعد با انجام اقدامات لازم آزاد شدند. اگرچه وقوع این‌دست اتفاقات در مناسبات مرزی امری طبیعی به نظر می‌رسد، اما روند تحولات و تنش‌های مرزی ایران و افغانستان پس از روی کار آمدن طالبان، یک روند صعودی و فزاینده را نشان می‌دهد؛ اتفاقی که می‌تواند از جنبه‌های مهم و به‌ویژه امنیت ملی محل تمرکز و توجه باشد. از ‌این‌رو «شرق» در گفت‌وگویی با عبدالمحمد طاهری سعی کرده است جنبه‌های این اقدام و در کل مناسبات مرزی ایران و افغانستان در دوره حکومت طالبان را به شکل دقیق‌تر کنکاش کند. آنچه در ادامه می‌خوانید، ماحصل گپ‌و‌گفت با اولین مستشار و رایزن فرهنگی وزارت امور خارجه ایران در وزارت معارف افغانستان است که در کارنامه دیپلماتیک خود علاوه بر کارداری ایران، سابقه مشاور سیاسی برخی چهره‌های افغانستان نظیر محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجه سابق افغانستان را هم دارد.
‌جناب طاهری پنجشنبه هفته گذشته شاهد دستگیری تعدادی از مرزبانان ایرانی بودیم که به نظر می‌رسد با ورود اشتباهی آنان به خاک افغانستان رخ داد و ساعاتی بعد هم آزاد شدند. جدای از این نکته، شما روند درگیری و دستگیری مرزی بین ایران و افغانستان از زمان روی کار آمدن حکومت دوم طالبان را چگونه می‌بینید؟
اتفاقا نکته همین‌جاست که اگر موضوع صرفا ورود اشتباهی و غیرعمدی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان بود، دستگیری آنها از طرف طالبان می‌تواند یک واکنش طبیعی جلوه کند؛ کمااینکه در دیگر نقاط مرزی امکان وقوع آن وجود دارد. اما مسئله اساسی اینجاست که در بازه زمانی سه‌ساله‌ای که از روی کار آمدن حکومت دوم طالبان می‌گذرد، به نظر می‌رسد هم شدت درگیری‌ها با مرزبانان ایرانی و هم تعداد دفعات دستگیری مرزبانان کشور رو به افزایش است؛ تا جایی که اکنون خبرهایی دال بر این وجود دارد که وزارت کشور و هنگ مرزبانی ایران موضوع ایجاد دیوار مرزی را به شکل جدی‌تر در دستور کار خود قرار داده‌اند. هرچند به نظر می‌رسد در وهله اول این دیوار مرزی با هدف توقف در رفت‌وآمد مهاجران غیرقانونی به داخل خاک ایران، تردد‌نداشتن گروه‌های تروریستی و باندهای قاچاق مواد مخدر در مرز است، اما نمی‌توان شدت و وسعت درگیری نیروهای طالبان با مرزبانان ایرانی را هم یکی از عوامل مهم در تغییر نگاه تهران به حوزه مرزداری با افغانستان ندانست.
‌دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا از این جنبه قابلیت ارزیابی دارد یا حضرت‌عالی ابعاد تحلیلی دیگری را متصور هستید؟
دستگیری مرزبانان ایرانی صرفا یک جنبه ندارد. جنبه مهم‌‌تر دیگر این است که ثابت شد طالبان فارغ از قرائت‌های ایدئولوژیک تندروانه خود که می‌تواند یک تهدید امنیتی باشد، مشخصا در موضوع سرزمین‌های ایران پشت دیوار مرزی حاضر به همکاری با ایران نخواهد بود. به بیان دیگر این‌دست رفتارها نشان از سخت‌گیری طالبان دارد و هم‌زمان با آن مؤیدی بر آن است که طالبان هیچ‌گونه قاعده و قانونی در حوزه مرزبانی و مرزداری را ملاک عمل و رفتار خود قرار نمی‌دهد و کوچک‌ترین توجهی هم به قراردادهای فی‌ما‌بین برای ترسیم مرز دو کشور ندارد.
‌پس به باور شما امکان تداوم و تشدید درگیری‌های مرزی و همچنین احتمال درگیری مرزبانان وجود دارد؟
بدون ‌شک چنین است. این یک چیز طبیعی است و در همه مرزها روی می‌دهد؛ اما موضوع مرز ایران و افغانستان از زمان طالبان فرق دارد.
‌چه فرقی؟
فرق اصلی به سایه سنگین نگاه‌های رادیکال ایدئولوژیک طالبان و خوانش‌های تند ناسیونالیستی آنان باز‌می‌گردد؛ بنابراین اساسا نیروهای مرزبانی افغانستان که همان نیروهای طالبان هستند، نیروهای آموزش‌دیده‌ای نیستند که بخواهند حرفه‌ای رفتار کنند، بلکه بر مبنای خوانش‌های ایدئولوژیک و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی خود به مسائل مرزی و سرزمینی نگاه می‌کنند. در‌حالی‌که با توجه به حساسیت موضوع مرزبانی و مرزداری و همچنین حوزه امنیتی مربوط به حوزه هنگ مرزی باید مرزبانان افغانستان یا مشخصا نیروهای طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری تجربیات لازم را ببینند که خدای ناکرده از تکرار این اتفاقات جلوگیری شود یا از وقوع حوادث تلخ‌تر پیشگیری کرد. کسی نمی‌تواند تضمین بدهد که در درگیری‌های پیش‌روی احتمالی یا بروز خطای سهوی مرزبانان ما که کاملا طبیعی است، شدت تنش تا چه حد بالا خواهد رفت و آیا خدای‌ ناکرده این تنش‌ها کشته یا زخمی به دنبال خواهد داشت یا نه؟ اینجاست که وزارت امور خارجه، وزارت کشور و همچنین هنگ مرزی جمهوری اسلامی ایران باید به شکل جدی، صریح و بدون پرده، طالبان را وادار کند در موضوع مشخص مرزبانی و مرزداری یا به قوانین و مقررات پایبند باشد یا آموزش‌های لازم را در‌این‌باره ببیند که بداند اختلافات مرزی باید چگونه اداره شود. نمی‌توان با نگاه‌های شعاری، احساسی و ایدئولوژیک پشتونی به مرزداری پرداخت؛ چون این نوع نگاه‌های تندروانه که متأسفانه با نگاه‌های ایدئولوژیک هم درآمیخته است، خود‌به‌خود زمینه‌ای برای هرگونه درگیری و تنش ناخواسته خواهد بود.
مسئله خطرناک‌تر اینجاست که چون نیروهای طالبان با همان نگاه ایدئولوژیک تندروانه و قرائت‌های ناسیونالیستی پشتونی به مرزبانی و مرزداری نگاه می‌کنند، هرگونه تردد یا ورود سهوی مرزبانان ایرانی به خاک افغانستان را با نگاه امنیتی و تلاش برای بر‌هم‌زدن حاکمیت طالبان تحلیل می‌کنند که می‌تواند به یک واکنش و برخورد سخت طالب‌ها منجر شود. شاید در اتفاق پنجشنبه گذشته با یک مذاکره، شش مرزبان در کمال صحت و سلامت به کشور بازگشتند، اما نمی‌توان این یقین را حاصل کرد که در صورت بروز اتفاقات مشابه، درگیری‌ها بیشتر نشود. ما تجربه تلخ درگیری‌های مرزی طالبان افغانستان با نیروهای مرزی پاکستان در همین سه سال اخیر را فراموش نکرده‌ایم که کماکان ادامه دارد و حتی تشدید هم پیدا کرده است. پس این موضوع اصلا چیزی ساده و طبیعی نیست که بخواهیم از کنار آن و بدون حساسیت رد شویم. من معتقدم طالبان در حوزه مرزبانی و مرزداری با سوء‌نیت رفتار و برخورد می‌کند و باید هرچه زودتر جلوی آن گرفته شود تا این رویه به عادت طالبان تبدیل نشود که هر زمان و هر جا که دلش خواست، با سلیقه خود عمل کند. مرزبانی و مرز‌داری قاعده و قانون دارد و طالبان هم باید به آن تمکین کند؛ در غیر ‌این ‌صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/1114862/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جلسات حمایتی بی‌نتیجه ماند؛ پیش‌بینی بازار سرمایه

پوتین یک وزیر مهم را برکنار کرد؛ اعلام دلیل تصمیم رئیس جمهور روسیه

هفته‌های سخت کی‌یف؛ روس‌ها خارکیف را اشغال می‌کنند؟

دادن پرچم فلسطین به مسؤولان دانشگاه آمریکایی توسط فارغ التحصیل

نماهنگ «نسل نور»

ناسا ویدیویی از فرآیند «بلیعده شدن فضا» در سیاهچاله‌ها تصویرسازی و منتشر کرده است

معرفی 10 عنوان پرفروش انتشارات انقلاب اسلامی در نمایشگاه کتاب

عکس زیباکلام، چند روز قبل از بازداشت؛ خوش و بش گرم با وزیر و معاون رئیسی

سِمت آینده "حسینی" به روایت تسنیم

ادعای ناصواب

«نگهبان آشوویتس»؛ حمله بی‌سابقه رسانه‌های اسرائیل به بایدن

خشونت در مدارس انکارناشدنی است

تهران لرزان، تهران رهاشده

عصر ایران: آقای رائفی‌پور! این چند سوال را هم درباره پول‌های واریزی جواب بده

چه کسانی از فهرست یارانه 1403 حذف می‌شوند؟

رئیس‌اتحادیه‌طلا: مخالف بستن بازار هستیم

پیش بینی بورس دوشنبه 24 اردیبهشت 1403

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 24 اردیبهشت 1403

با ماشین رفت داخل باشگاه بدنسازی!

4گوشه دنیا/ کوچک‌ترین روستای ژاپن که نیمی از ساکنانش را کشت!

حمله یک گاو وحشی به ساکنان یک خانه

موتورسوار تعادلشو از دست داد!

صورت شما ممکن است بر اثر فشارهای درون رحم مادر تغییر شکل داده باشد

اولین قلب پرینتِ سه بعدی شده با استفاده از بافت سلولی خود بیمار!

انیمیشن معروف شگفت انگیزان از روی شاهنامه ساخته شده است!

نمایشگاه کتاب چقدر فروخت؟

معاون حقوقی رئیسی: قراردادهای نفتی در صورت محرمانه‌نبودن باید شفاف شوند

تاکید امیرعبداللهیان بر ارائه طرح‌های برنامه محور جهت گسترش روابط ایران و پاکستان

نوباوه: طرفداران بایدن، ضداسرائیل شده‌اند

جانشین فرمانده کل سپاه: تلاش می‌کنیم قوت جمهوری اسلامی ایران را روز به روز افزایش دهیم

دیدار معاون سیاسی امیرعبداللهیان با نماینده سازمان ملل در امور افغانستان

سناتور مورفی: باید از اشتباهات جنگ‌های عراق و افغانستان درس گرفت

استقبال حماس از تصمیم مصر برای پیوستن به پرونده شکایت از اسرائیل در لاهه

جزئیات شکار یکی از بروزترین پهپادهای صهیونیست‌ها توسط جنبش جهاد اسلامی

شهادت 500 تن از کادر پزشکی و درمانی فلسطینی

حزب‌الله بازهم گنبد آهنین را هدف گرفت

دیدار مقامات ارشد نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی همزمان با ادامه حملات به غزه

دیدار رئیس سازمان اطلاعات ترکیه با هنیه در دوحه

تحلیلگر اصولگرا: باید به میزان مشارکت پایین مردم توجه کرد

تهدید آب ایران

عباس عبدی: این دولت ایران را در موقعیت سال 1366 قرار داده است

استاد ایرانی اقتصاد دانشگاه ویرجینیا: تحریم‌ها کار می‌کند

معمای عهدشکنی دولت در بازار سرمایه

سه نرخی شدن بنزین منتفی است؟

برگی از تاریخ/ این فرد دردناک‌ترین مرگ تاریخ را تجربه کرده است

تصویری از یک ماهی عجیب که بیشتر شبیه یک گیاه دریایی است!

خادمان کاروان زیر سایه خورشید در کابین خلبان هواپیما

دانشمندان از تکه‌ای کوچک از مغز انسان با جزئیات خیره‌کننده نقشه‌برداری کردند

«کارستان هنر ایرانی» در کتابخانه ملی رونمایی می شود

امیرعبداللهیان: ایران بر خاورمیانه غیر هسته‌ای تاکید دارد