ایران پرسمان

آخرين مطالب

جای خالی رییسی تحلیل روز

جای خالی رییسی
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
انتخابات نزدیک می‌شود و وضعیت در جبهه اصولگرایی پیچیده‌تر از آن است که به این سادگی‌ها حل شود. هر روز یک خبر، اظهارنظر یا نشانه جدید از افزایش چالش‌ها و بلاتکلیفی‌ها مشاهده می‌شود. هر چه هم که دقیق‌تر می‌شویم، معلوم می‌شود که اوضاع و احوال این جریان سیاسی در جهت عکس آنچه ادعا می‌شد و انتظار می‌رفت، پیش می‌رود. قرارشان بر این بود که سید ابراهیم رییسی که حالا دیگر بعد از یک‌سری اقدامات در قوه قضاییه و عملکرد قابل اعتنای رسانه‌ها در پوشش رسانه‌ای آن؛ از محبوبیتی بیش از سال 96 برخوردار است، وارد میدان شده و نامزد بلامنازعی باشد. تصور این بود که جریان اصلاح‌طلب نیز دست خالی مانده و ناگزیر به کناره‌گیری می‌شود یا اینکه شکستی سخت را متحمل خواهد شد اکنون اما این انتخابات چشم‌انداز دیگری دارد. نه اصلاح‌طلبان کنار و دست خالی نشسته‌اند و نه مسیر رییسی تا پاستور به آن همواری است که گمان می‌کردند.
خان کسب تکلیف
آنچه این روزها بیش از هر چیزی مسلم است، چالش‌های متعدد رییسی است. از احتمال اجماع روی او که بعد از طرح گمانه نامزدی همزمان رییسی، قالیباف و جلیلی به تحلیل رفت، گرفته تا تاکیدات مجددی که درباره کسب اجازه او از مقام رهبری عنوان می‌شود. درباره همین موضوع به تازگی مصطفی پورمحمدی، دبیر شورای وحدت گفته است: «حضور ایشان (رییسی) به‌شدت بسته به شرایط است. علی‌الخصوص که ایشان مسوولیتی انتصابی دارند و بدون رضایت رهبری هم نمی‌تواند مسوولیت خود را رها کند.»
پیش از این نیز بارها گفته شده بود که اصلی‌ترین مانع رییسی برای کاندیداتوری در این انتخابات داشتن حکم از رهبری و نشستن در رای یک قوه مهم و انتصابی است. مثلا عباس سلیمی‌نمین، فعال سیاسی اصولگرا چند ماه قبل در گفت‌وگویی با «نامه‌نیوز» این موضوع را گفته و بعدها دیگرانی نیز تلویحا یا صراحتا تایید کرده بودند. حالا هم شاهدیم که محمدرضا باهنر، فعال سیاسی اصولگرا و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به شکل دیگر بر اهمیت این موضوع تاکید می‌کند. او در گفت‌وگویی که با «خبرآنلاین» داشته، گفته است که «آقای رییسی برای قوه قضاییه مستقیما منصوب رهبر انقلاب است و قاعدتا اگر ایشان بخواهد برای کاندیداتوری اقدام کند مقام معظم رهبری باید از این کار راضی باشند.» او این را هم می‌گوید که «به ما خبر رسیده هرکسی که به رهبری مراجعه می‌کند و در مورد انتخابات سوال می‌کند ایشان می‌فرمایند که من ایجابا و سلبا هیچ اظهارنظری نمی‌کنم» و حتی توصیه رهبری به سیدحسن خمینی را یک استثنا قلمداد کرده اما در عین حال می‌گوید: «خود آقای رییسی باید قاعدتا و اخلاقا این اطمینان خاطر را پیدا کند که رهبری مخالف آمدن ایشان نیستند» بر همین اساس است که به نظر می‌رسد کسب اجازه از رهبری برای رییسی یک موضوع جدی باشد. الزام‌آور بودن این امر یا ضرورت اخلاقی و عرفی آن نیز در نتیجه امر هیچ اثر ندارد و به این بلاتکلیفی که اکنون رییسی دارد و به دیگران نیز سرایت داده است، منجر می‌شود.
رقبای قدر
چالش دیگر رییسی اما قد علم کردن رقبا یکی پس از دیگری است. رقبایی که با او هم‌جناحی هستند. حالا یا اصرار دارند که به بهانه تاکتیک و امثال آن همزمان با او وارد میدان شده و احتمالا به رقابت بپردازند یا برآمده از جریان اصولگرا هستند و روی حمایت جناح رقیب حساب کرده‌اند. مصداق این گزینه نیز علی لاریجانی است. پورمحمدی در بخش دیگری از گفت‌وگویش با «فارس» گفته است: «غیر از اصولگرایان سنتی نیروهای دیگری هم در شورا هستند که به لاریجانی تمایل دارند. اگر ایشان در انتخابات ثبت‌نام کنند آنگاه می‌توان تحلیل‌هایی در این مورد داشت.» این سخنان پورمحمدی در حالی است که احتمال کاندیداتوری لاریجانی در روزهای اخیر به نسبت قبل افزایش یافته و شاهدیم که برخی اخبار غیررسمی منتشرشده در کانال‌های تلگرامی حاکی از کلید زدن کار انتخاباتی در ستادهای او است. به نظر می‌رسد شرط لاریجانی یعنی حمایت همه طیف‌های سیاسی از او در حال محقق شدن است. از چراغ سبز باهنر به او گرفته تا زمزمه‌هایی که درباره تمایل جامعه روحانیت به لاریجانی به گوش می‌رسد. لاریجانی اما قطعا روی اصولگرایان آ‌ن‎قدرها هم حساب نمی‌کند؛ از این‌رو آنچه اخیرا درباره نوع مواجهه اصلاح‌طلبان با لاریجانی در این انتخابات به نظر می‌رسد و گفته می‌شود، اهمیت بیشتری دارد.مثلا غلامحسین کرباسچی، دبیر کل حزب کارگزاران در گفت‌وگویی با خبر فوری اگرچه آنچه درباره اصرار او به حمایت از لاریجانی گفته می‌شود را تکذیب می‌کند اما می‌گوید: «تا این لحظه حمایت کارگزاران از لاریجانی شایعه است اما ممکن است شرایط جوری پیش برود که از او حمایت شود.» به این ترتیب او گزینه حمایت کارگزاران از لاریجانی را روی میز نگه داشته و در عین حال می‌گوید که «آقای لاریجانی یک‌سری دشمنان سیاسی قسم‌خورده دارد؛ می‌خواهند از حضور لاریجانی در انتخابات وحشت بیندازند.»این سخنان اما تنها نشانه حمایت بخشی از اصلاح‌طلبان از لاریجانی نیست. عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز از «تمایل آرام اصلاح‌طلبان به لاریجانی» می‌گوید. به گفته او «اصلاح‌طلبان می‌توانند حتی به کاندیدای اصولگرایی که او را کم‌خطر می‌دانند رای بدهند» و این یعنی که تمایلات و گرایش‌هایی در جریان اصلاحات به منظور رسیدن به گزینه‌ای غیراصلاح‌طلب در انتخابات ریاست‌جمهوری در حال فعال شدن است.حتی روزنامه اصلاح‌طلب «شرق» نیز روز گذشته در گزارشی تحلیلی به این نتیجه رسیده که لیست چهارده نفره اعلامی راه به جایی نخواهد برد و ممکن است که اصلاح‌طلبان دست آخر سراغ یک نامزد غیراصلاح‌طلب بروند. ورود لاریجانی به این انتخابات در شرایطی که از حمایت بخشی از اصلاح‌طلبان و بخشی از اصولگرایان برخوردار باشد، قطعا از او رقیبی سخت برای ابراهیم رییسی یا هر نامزد دیگری که مورد اجماع اصولگرایان قرار نگرفته باشد، خواهد ساخت و این یک چالش جدی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/285816/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

طبیعت زیبای لرستان

آتشفشان‌های خشن، قمر مشتری را برای میلیاردها سال شکسته اند

چین برای ارسال 3 فضانورد به مدار آماده می‌شود

صحبت های شنیدنی دکتر شکوری درباره ازدواج

کنایه همراه وزیر خارجه در نیویورک به یک خبرنگار

آمریکا بدلیل حمایت از جنایات رژیم پهلوی به پرداخت بیش از یک میلیارد دلار محکوم شد

متن و حواشی سفر رئیس‌جمهور به سمنان

جزئیاتی از دور دوم انتخابات مجلس؛ زمان آغاز تبلیغات مشخص شد

استایل بن سلمان در محل کار؛ رونمایی ولیعهد عربستان از دفتر کارش!

راه‌اندازی قطار سریع‌السیر در کره برای ترغیب جوانان به ازدواج

تصاویری از خودسوزی یک نفر مقابل دادگاه ترامپ

شولتس: جنگ اوکراین احتمالا چندین سال طول می‌کشد

هنیه برای دیدار با اردوغان وارد ترکیه شد

آمریکا اولین اورانیوم غنی شده 90 کیلویی را تولید کرد

«هدفی» که ایران با حمله به اسرائیل زد!

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

استان ایلام مفتخر به حضور 6 هزار ایثارگر ارتشی است

تقویم تاریخ/ درگذشت "ملک‏ الشعراء بهار" ادیب و سیاستمدار

حکمت/ راهکاری برای انجام کارهای سخت

اینترنت ماهواره‌ای «استارلینک» می‌تواند همه ما را مسموم کند

غزل سعدی: عاشقانه یا عارفانه؟

امیرعبداللهیان: سلاح‌های مورد استفاده در اصفهان، بیشتر شبیه اسباب‌بازی بچه‌ها بود

تصاویر لحظات اولیه حمله هوایی به آشیانه زرهی پایگاه نیرو های مسلح عراق

سئول: وضعیت خاورمیانه را از نزدیک رصد می‌کنیم

انتقال مجروحین حمله هوایی پایگاه کالسو عراق به مراکز درمانی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

برگزاری نخستین جشنواره گندم، نان و شیرینى در جزیره کیش

نمایش انیمیشن پاندای کونگ فو کار 4 درسینما لبخند کیش

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

تفال/ تاب بنفشه می دهد طره مشک سای تو

زباله های فضایی در مریخ

اهمیت مدح و ثنای الهی در جلد هشتم «طعم شیرین خدا»

رمزگشایی ایمانی از موضع گیری واحد چپ و راست سیاست در ماجرای حمله به صهیونیست‌ها

بیانیه مقاومت اسلامی عراق درباره حمله به هدف حیاتی در ایلات و پایگاه هوایی اشغالگران

ادعای مخالفت بایدن با عملیات نظامی صهیونیست‌ها در رفح

شهادت 7 فلسطینی در بمباران یکی از خانه های رفح

حمله پهپادی اوکراین به مناطق مسکونی «بلگورود»

خانواده های اسرای صهیونیست بزرگراه اصلی تل آویو را بستند

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

امیرعبداللهیان از الجزایر قدردانی کرد

پاسخ معاون رئیسی به رسانه‌ غربی که نوشته‌ بود مسئولان این روزها در پناهگاه هستند!

حمله به یک پایگاه نظامی عراق