ایران پرسمان

آخرين مطالب

تمرین دموکراسی در دوحه تحلیل روز

تمرین دموکراسی در دوحه
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
برگزاری انتخابات و احترام به آرای مردم در کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس، موضوعی است که کمتر به آن پرداخته شده و بیشتر کرسی‌های قدرت را دولتمردان و حکام این کشور تعیین می‌کنند، کمااینکه خاندان آل‌سعود و آل‌زاید نماد آشکار این نوع قدرت‌طلبی در ریاض و ابوظبی هستند، هرچند برخی دیگر از کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس همچون بحرین یا کویت پارلمان دارند اما باز هم این حاکمان آل‌خلیفه و آل‌صباح هستند که چگونگی شاکله قدرت را در منامه و کویت تعیین می‌کنند، قدرتی که مردم در تعیین سرنوشت خود نقش چندانی ندارند و اگر هم پارلمانی وجود دارد، بیشتر نمایشی و ظاهری است چراکه تابع دستورات و قوانین حکام موجود است.
هرچه مشارکت سیاسی مردمی در یک کشور بالاتر باشد، میزان دموکراسی در آن کشور بالاتر است. تعداد این انتخابات و واقعی و غیرتشریفاتی بودن آن‌ها گواه اهمیت نظر مردم در حیات سیاسی آن کشور است.
وجود انتخابات در هر کشوری نشان از وجود دموکراسی در آن کشور و نقش بیشتر مردم آن در سرنوشت کشور دارد. حال در برخی کشورها نقش این انتخابات بیشتر و در برخی کمتر است و در برخی دیگر این انتخابات کاملا تشریفاتی است. درباره عربستان‌سعودی می‌توان گفت تقریبا تنها کشور عربی است که در آن هیچ انتخاباتی برگزار نمی‌شود. البته در امارات نظام حاکم بر امارات پادشاهی است؛ بااین‌حال هر چهار سال یک‌بار انتخابات پارلمانی در این کشور برگزار می‌شود که البته این انتخابات هم فرمایشی است. البته عمان هم به‌صورت پادشاهی اداره می‌شود؛ اما اعضای مجلس این کشور ازسوی مردم انتخاب می‌شوند. در بحرین هم نظام حاکم پادشاهی است و با اینکه به‌ظاهر انتخابات پارلمانی در این کشور برگزار می‌شود، درواقع این انتخابات فرمایشی است. در کویت هم انتخابات شورای شهرداری‌ها برگزار می‌شود و هم انتخابات پارلمانی. انتخابات پارلمانی در این کشور به نسبت سایر کشورهای قوی‌تر عمل می‌کند و جدی‌تر است.
از کشورهای عربستان، امارات و هم‌پیمانان آن‌ها در حاشیه خلیج‌فارس که عبور کنیم، قطر را می‌بینیم که مدتی است به‌دنبال اجرایی شدن و برگزاری انتخابات شورا در این کشور است؛ انتخاباتی که قرار است به‌زودی و در مهرماه برگزار شود. انتخاباتی که به گفته نخست‌وزیر قطر در شفاف‌ترین و آزادترین شکل ممکن اجرا خواهد شد.
انتخابات مجلس شورای قطر تاکنون چندین‌بار به تعویق افتاده است. آخرین‌بار قطر قرار بود در خرداد یا تیرماه سال1392 (ژوئن 2013میلادی) این انتخابات را برگزار کند تا در آن دوسوم کرسی‌های مجلس شورای قطر برگزیده شود و بقیه را امیر این کشور منصوب کند. پس از آنکه حمد حکومت را به فرزندش تمیم بن‌حمد بن‌خلیفه آل‌ثانی واگذار کرد، برگزاری انتخابات در آن تاریخ لغو شد. ناگفته نماند، در سال2003، قطری‌ها طی یک همه‌پرسی به اولین قانون اساسی دائمی برای این کشور حوزه خلیج‌فارس رأی دادند. براساس قانون فعلی، امیر قطر اعضای مجلس شورا (مجلس گماشته امیر) را که 45نفر هستند منصوب کرده است و برای اولین‌بار چهار زن به عضویت آن درآمدند.
مجلس شورا نهاد قانونگذاری است و یکی از وظایف آن بحث درباره مواردی است که شورای وزیران به آن ارجاع می‌دهد، مانند پیش‌نویس قوانین، سیاست کلی کشور و بودجه پروژه‌های بزرگ، به‌طوری‌که درمورد آن‌ها توصیه‌هایی را ارائه می‌دهند.
به گزارش رسانه‌های قطر، منابع رسمی قطری یکشنبه‌شب اعلام کردند که قرار است نخستین انتخابات مجلس شورای این کشور اکتبر (مهر/ آبان) آینده برگزار شود. شیخ خالد بن خلیفه آل‌ثانی، نخست‌وزیر قطر ضمن اعلام این خبر افزود: این انتخابات قرار است در آزادترین و شفاف‌ترین شکل انجام شود. وی درمورد شیوه تبلیغات در این انتخابات گفت: دولت سقفی را برای هزینه تبلیغات انتخاباتی قرار داده و مجازات‌هایی را برای نامزدی که از حمایت مالی خارجی استفاده کند، تعیین کرده است. بن‌خلیفه تصریح کرد: هرگونه خریدوفروش رأی هم جرائم سنگینی به‌دنبال خواهد داشت.
نخست‌وزیر قطر نقش دولت این کشور را ضامن شفافیت و سلامت انتخابات و بی‌طرفی تمامی موسسات دولتی در قبال تمامی نامزدها دانست و افزود: این کار برای آن صورت می‌گیرد که فرصت‌های برابر و عدالت برای همه به‌صورت یکسان فراهم شود.
وی گفت: این فرصت و بی‌طرفی شامل بخش رسانه نیز خواهد شد و قرار است فرصت‌های مساوی برای پوشش رسانه‌ای به هر نامزد داده شود.
خالد بن‌خلیفه آل‌ثانی اواخر ژانویه سال2020 و پس از استعفای «عبدالله بن‌ناصر» نخست‌وزیر پیشین به سمت نخست‌وزیر و وزیر کشور قطر ازسوی تمیم بن‌حمد آل‌ثانی امیر این کشور منصوب شد.
مجلس شورای قطر روز دوشنبه هفته گذشته، پیش‌نویس قانون مربوط به نظام انتخابات مجلس شورا را تصویب کرد. این پیش‌نویس در ماه مه گذشته ازسوی دولت قطر تصویب شده بود. خبرگزاری قطر اظهار داشت که تهیه پیش‌نویس قانون در چارچوب تکمیل الزامات قانون اساسی ازسوی دولت برای انتخاب اعضای مجلس شورا و به‌منظور اجرای بخشنامه‌های تمیم بن حمد آل‌ثانی امیر قطر برای برگزاری اولین انتخابات مجلس شورا در اکتبر آینده است. پیش‌نویس این قانون شامل شرایط لازم برای رأی‌دهندگان و نامزدها، روش‌های ثبت‌نام رأی‌دهندگان در لیست‌ها و روش انجام انتخابات است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/299669/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

داستانک/ راه نجات

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

آیا ماه به زمین نزدیک است؟

ربات انسان‌نمای تسلا در آستانه عرضه به بازار

تشخیص نارسایی قلبی توسط هوش مصنوعی با اسکن پا

فرود زیبای مجدد فالکون 9

راه‌حل گران‌قیمت ناسا برای گردگیری در ماه

چرا با افزایش سن سرعت حرکت ما کم می‌شود؟

عشق زندگی می بخشد

یک جهان راز درآمیخته داری به نگاه

اکنون کجاست؟ کسی که فراموشش کردم

داستان دلنشین لیلی و‌ مجنون

با آنکه دلم از غم هجرت خون است

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

تسلیحات، واجب تر از نان شب

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

علت گرانی شدید قیمت پیاز

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

اسب آبی نر پس از هفت سال ماده از آب درآمد!

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز