ایران پرسمان

آخرين مطالب

سردرگمی اصلاحات تحلیل روز

سردرگمی اصلاحات
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
مدتی است که اصلاح‌طلبان بحث آسیب‌شناسی از عملکرد خود طی سال‌های پس از سال92 را پیش کشیده‌اند. لزوم آسیب‌شناسی از آنجا برای اصلاح‌طلبان مهم شد که ایشان نتوانستند در انتخابات1400 نتیجه را بگیرند. با اینکه بازبینی در راهبردها و روش‌های اصلاح‌طلبی با موانع جدی مواجه است اما اخبار رسیده حکایت از آن دارد که اصلاح‌طلبان با تشکیل اتاق فکر، قصد آسیب‌شناسی از خود را دارند. سیدحسن رسولی، فعال اصلاح‌طلب چندی پیش در گفت‌وگو با خبرآنلاین از تشکیل اتاق فکر اصلاح‌طلبان برای آسیب‌شناسی خود خبر داد و تصریح کرد: «در مقاطع قبلی هم، بعد از هر پروژه انتخاباتی، اصلاح‌طلبان هم اقدام به آسیب‌شناسی می‌کردند و هم با طرح سوال چه باید کرد مبتنی بر این آسیب‌شناسی، نقشه راه را ترسیم می‌کردند، همین دو دستور در جلسات هفتگی جبهه اصلاحات مطرح است و فکر می‌کنم ظرف سه، چهار هفته آینده، بحث آسیب‌شناسی به پایان می‌رسد». رسولی افزود: «در اتاق فکر اصلاح‌طلبان در قالب اینکه چه باید کرد، مناسبات مختلف مورد بررسی و اصلاح قرار می‌گیرد از ارتباط با مردم، ارتباط با قدرت و حاکمیت، ارتباط با جریانات رقیب، ارتباط درون‌جریانی».
تشکیل اتاق فکر، پایان نهاد اجماع‌ساز
 اظهارنظر رسولی در نوع خود نشان می‌دهد که نهاد اجماع‌ساز اصلاحات -که نهاد اصلی تمشیت‌کننده امور انتخاباتی اصلاح‌طلبان در انتخابات 1400 بود- از پتانسیل و ظرفیت لازم برای نگاه داشتن فعالان اصلاح‌طلب زیر یک سقف برای امر آسیب‌شناسی برخوردار نیست و به‌زودی باید شاهد انحلال آن باشیم. نیروهای اصلاح‌طلب خودشان نیز بر این باورند که عمر نهاد اجماع‌ساز محدود به انتخابات ریاست‌جمهوری بود و پس از آن، حضورش دیگر توجیهی ندارد؛ برای نمونه، علی تاجرنیا، فعال اصلاح‌طلب چندی پیش در گفت‌وگو با «مهر»، با پایان‌یافته دانستن فعالیت نهاد اجماع‌ساز تاکید کرد: «نهاد اجماع‌ساز برای ماموریتی در انتخابات تشکیل شده‌ بود و عملا با 
پایان یافتن انتخابات، کارآیی آن تمام شده است و دیگر فعالیت نمی‌کند». همزمان سیدهادی خامنه‌ای، دبیرکل مجمع نیروهای خط امام(ره) در گفت‌وگوی دیگری با انتقاد از کارکرد انتخاباتی نهاد اجماع‌ساز اصلاحات تصریح کرد: «در همین انتخابات اخیر هم نهاد اجماع‌ساز نه‌تنها اجماعی نساخت که اختلاف‌ساز هم بود». اظهارات این‌چنینی در شرایطی است که برخی اعضای نهاد اجماع‌ساز مثل علیرضا علوی‌تبار، طی هفته‌های اخیر در نامه به بهزاد نبوی، استعفای خود از این نهاد را اعلام کرده‌اند. هرچند اصلاح‌طلبان بنابر آنچه رسولی گفته، با تشکیل اتاق فکر قصد آسیب‌شناسی از اقدامات این سال‌های خود دارند و می‌خواهند نسبت خود با مردم و با قدرت و حاکمیت را بازتعریف کنند، لیکن به نظر می‌رسد در راه رسیدن به این هدف موانع عدیده‌ای بر سر راه داشته باشند.
اختلاف میان عملگرایان و رادیکال‌ها
 یکی از موانع عمده بر سر آسیب‌شناسی اصلاح‌طلبان، اختلاف رویکردی عمیق میان دو سر جبهه اصلاحات یعنی حزب کارگزاران سازندگی و حزب اتحادملت بر سر موضوعات و حوزه‌های مختلف ازجمله فرهنگ، سیاست و اقتصاد است. کارگزاران سازندگی که عمدتا به گرایش‌های نئولیبرالی شناخته می‌شوند، در زمینه اقتصاد سیاسی با گرایش‌های سوسیالیستی و برابری‌خواهانه احزابی مثل اتحادملت، تضاد آشکار دارد یا در زمینه رویکردهای سیاسی، کارگزاران سازندگی قائل به عملگرایی و همکاری حداکثری با قدرت است اما اتحادملت چنین نیست و اکت سیاسی را منوط به فراهم شدن تام لوازم دموکراسی می‌داند. باوجوداین تضادهای آشکار میان رویکردهای لیبرال‌دموکراتیک و سوسیال‌دموکراتیک، بی‌شک امر آسیب‌شناسی اصلاح‌طلبانه با بن‌بست آشکار مواجه خواهد شد.
 در همین باره، محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتمادملی روز 28تیر در گفت‌وگویی با «صبح‌نو» با ممتنع ارزیابی کردن خطاب اصلاح‌طلبی به کرباسچی(نماد عملگرایی) و تاجزاده(نماد رادیکالیسم) تاکید کرد: «اصلاح‌طلبان حتما به یک کار تئوریک جدید و جدی نیاز دارند تا اصلاح‌طلبی از نو بازتعریف شود و براساس این نمایه جدید، مشخص شود که آیا می‌شود آقای غلامحسین کرباسچی را اصلاح‌طلب دانست یا نه. در فضای کنونی نمی‌شود به‌طور همزمان هم به آقای کرباسچی بگوییم اصلاح‌طلب و هم به آقای تاجزاده». اختلاف‌سلیقه، مرام و رویکرد میان دو طیف راست و چپ اصلاح‌طلبی آنقدر زیاد است که باعث شده حتی برخی فعالان اصلاح‌طلب، فراق و جدایی این دو نحله را پیشنهاد بدهند؛ برای نمونه، حسین نقاشی، عضو شورای مرکزی حزب اتحادملت روز 15تیر در گفت‌وگو با «صبح‌نو» با اشاره به لزوم ایجاد تمایز میان نحله برابری خواه و نحله طرفدار سیاست‌های نئولیبرالی تاکید کرد: «این جریان دموکراسی‌خواه که در ضمن برابری‌خواهی هم هست، باید خودش را از نئولیبرال‌های محافظه‌کار مانند کارگزاران متمایز کند چون سیاست‌گذاری کارگزارانی‌ها و جریان‌های نزدیک به آن در طول 30سال گذشته، درراستای تبعیض بیشتر اقتصادی و اجتماعی بوده است».
جامانده از طبقات محروم
 اختلاف بر سر مبانی، تنها مانع مهم اصلاح‌طلبان برای آسیب‌شناسی نیست. اتاق فکر اصلاحات یک مانع دیگر نیز سر راه خود می‌بیند و آن، بازبینی ارتباطش با طبقه متوسط شهری در کنار ایجاد ارتباط با اقشار محروم و فرودست جامعه است؛ اقشار محرومی که اصلاح‌طلبان طی دو دهه اخیر به طرز غریبی از مطالبات آن‌ها دور مانده‌اند. جریان چپ که در دهه60 شمسی، همیشه خود را ملتزم به عدالت‌خواهی می‌دید و مدعی تابلوداری مطالبات طبقات و اقشار پایین بود، از بعد از خرداد سال76 دچار شیفت گفتمانی از عدالت‌خواهی به آزادی‌خواهی لیبرالی شد. همین شیفت باعث شد تا اصلاحات و اصلاح‌طلبی نقطه اتکای اجتماعی خود را از طبقات پایین و روستاها، به طبقه متوسط شهری منتقل کند و بلندگوی خواسته‌های فرهنگی و اجتماعی آن‌ها شود. پدیدارشدن گسست‌های اجتماعی و اقتصادی طی دو 
دهه گذشته در ایران و ریزش یافتن بخش‌هایی از طبقه متوسط به طبقه پایین، موجب جدایی هر چه بیشتر اصلاحات از این طبقه میان‌مایه شد. حال و پس از شکست مطلق اصلاحات در انتخابات1400، این جریان متوجه شده که بایستی نسبت خود با جامعه به‌ویژه اقشار فرودست یا طبقات متوسط ریزش‌یافته به پایین را دچار بازبینی و بازتعریف کند. اما این بازبینی نیز در نوع خود واجد موانع عمده‌ای است؛ برای نمونه، روزنامه شرق روز گذشته در گزارشی، با اشاره به فراموش شدن طبقات محروم جامعه ازسوی جبهه اصلاحات به‌عنوان یکی از مشکلات اصلاح‌طلبان در آسیب‌شناسی از سیاست‌های خود، نوشت: «اصلاح‌طلبان هیچ‌گاه قادر به گفت‌وگو با طبقات محروم نبوده‌اند و همواره بیشتر بر طبقه متوسط و جزئی‌تر طبقه متوسط منزلتی مانند اهالی اندیشه و فرهنگ و دانشجویان متمرکز بوده‌اند و حالا که قرار است به جامعه برگردند باید مشخص کنند در شرایطی که بحران‌های اقتصادی بسیاری وجود دارد و مهم‌ترین مشکل این روزهای مردم اقتصاد است و از قضا دایره فقرا بیش از گذشته شده است، با این طبقه چگونه می‌توانند ارتباط داشته باشند».
راه پیچیده اصلاحات
 چنانچه آمد، اصلاح‌طلبان چه در مناسبات درونی خود و چه در ارتباط با جامعه، دچار بغرنجی‌های خاص و پیچیده‌ای هستند که کار آسیب‌شناسی اصلاح‌طلبانه را با امتناع‌های متعددی مواجه کرده است. مشغول شدن اصلاح‌طلبان به کسب و حفظ قدرت در دولت تدبیر و امید، موجب عقب‌ماندگی آن‌ها از شرایط روز جامعه شد و اصلاح‌طلبی را به طرز عجیبی از مطالبات اجتماعی دور نگاه داشت. بی‌شک جبران این وضعیت، نیازمند گذر زمان است اما تا آن زمان ممکن است بسیاری از ژنرال‌های پیر اصلاحات حضور نداشته باشند که همین امر حل معضلات اصلاح‌طلبی را با دشواری‌های از نوع دیگری روبه‌رو می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/309622/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

ناسا 2 ماموریت رصد زمین را پس از 18 سال متوقف کرد

داستانک/ سمعک با کارکرد متفاوت

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

ایران می تواند پرتاب انسان به فضا را رقم بزند؟

بزرگترین چاپگر 3بعدی جهان یک خانه را در 80 ساعت می‌سازد

دلبر و یار من تویی رونق کار من تویی

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

نجات روسیه با اقتصاد موازی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

شیائومی نیامده رکورد زد!

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

تصاویری از پنل‌های خورشیدی جدیدی که در هر مکانی امکان نصب آن وجود دارد

برای خریدن کتاب هایی درباره اهل بیت(ع) به چه چیزهایی باید توجه شود؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نحوه تنظیم آینه ها در خودروی فورد کراون