ایران پرسمان

آخرين مطالب

جنگ در خاورمیانه بر سر آب نزدیک است؟ جهان ما

جنگ در خاورمیانه بر سر آب نزدیک است؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - انتخاب / اختلال در تأمین آب مدتهاست که این پتانسیل را دارد تا به یک کاتالیزور برای درگیری یا بی ثباتی در خاورمیانه‌ی بی آب تبدیل شود، اما هرگز این خطر به اندازه‌ی الان جدی نبوده است.
المانیتور نوشت: اختلال در تأمین آب مدتهاست که این پتانسیل را دارد تا به یک کاتالیزور برای درگیری یا بی ثباتی در خاورمیانه ی بی آب تبدیل شود. اما هرگز این خطر به اندازه ی الان جدی نبوده است.
اتیوپی در تاریخ 19 ژوئیه اعلام کرد که قصد دارد پر کردن سد بزرگ رنسانس را تا پایان سال جاری میلادی تکمیل کند. سدی که در حال ساخته شدن بر روی رود نیل است، رودی که بیش از 90 درصد از آب مورد نیاز مصر را تامین می‌کند. مصر برای جلوگیری از پر شدن این سد و بهره‌برداری از آن در حال رایزنی‌های دیپلماتیک است. در این ارتباط، سامح شکری، وزیر خارجه مصر خطاب به شورای امنیت سازمان ملل متحد تصریح کرد: این سد تهدیدی وجودی علیه منافع مصر است و باعث ایجاد اختلال در جریان آب به کشور ما می شود و مانند یک طاعون بدخیم عمل می کند.
در این شرایط، تونس از تلاش مصر در سازمان ملل متحد برای تصویب قطعنامه‌ای علیه اتیوپی حمایت کرده است و خواستار توافقی بین‌المللی برای مدیریت جریان آب نیل شده است. شورای امنیت سازمان ملل متحد پس از برگزاری دو جلسه درباره ی این موضوع اعتراف کرده است که تصمیم گیری درباره ی آن سخت است.
عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر در تاریخ 15 ژوئیه گفته بود که هرگونه کاهش در منابع آب مصر خط قرمزی برای آن کشور است که نمی‌توان از آن عبور کرد. او تصریح کرد: در صورت عبور اتیوپی از این خط قرمز مجبور خواهد شد از ارتش مصر برای مقابله با تصمیم آن کشور استفاده کند.
قاهره که از موضع بی طرف مسکو در شورای امنیت ناامید شده، از چین درخواست کمک کرده است. مهم اینکه، اگرچه پکن هرگز یک نیروی دیپلماتیک مهم در منطقه نبوده است، اما روابط نزدیک با آدیس آبابا دارد. از سوی دیگر، چین به عنوان بخشی از طرح یک کمربند- یک جاده ی خود به میزان زیادی در مصر سرمایه گذاری کرده است و آن را به عنوان دروازه ورود کالاهای چینی به بازارهای قاره آفریقا می داند.
چین یکی از بزرگترین شرکای تجاری مصر است که سرمایه گذاری عظیمی در مصر انجام داده است. پکن در نظر دارد یک منطقه صنعتی در ناحیه کانال سوئز ایجاد کند. شرکت های چینی در ساخت پایتخت اداری جدید در مصر، شهری بزرگ که قرار است در حومه قاهره ساخته شود، مشارکت دارند. مصر همچنین از عربستان سعودی که روابط خوبی با اتیوپی دارد خواسته است که در این موضوع رویکرد فعالی در پیش بگیرد.
موضوع جالب دیگر در مورد این اختلافات مربوط به نقش بالقوه میانجیگری اسرائیل است. گفتنی است، تل آویو علاوه بر رابطه با مصر روابط محکمی نیز با اتیوپی دارد. از سوی دیگر، اسرائیل به عنوان عضو ناظر در اتحادیه آفریقا خواستار ادامه توافقنامه‌های عادی‌سازی روابط با کشورهای این قاره است.
دولت بایدن، پس از شنیدن سخنان مصر در شورای امنیت، از نفوذ خود استفاده کرد و خواستار میانجیگری اتحادیه آفریقا که طی یک سال گذشته نقشش کمرنگ بوده است، شد. در این ارتباط، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در 20 ژوئیه با فلیکس تشیسکدی، رئیس جمهور جمهوری دموکراتیک کنگو و رئیس فعلی اتحادیه آفریقا صحبت و بر اهمیت میانجیگری در این مسئله تأکید کرد.
در همین حال، مصر درگیر دیپلماسی قدرت خود با جیبوتی، تانزانیا و بوروندی برای مقابله با برنامه های اتیوپی است که می خواهد در راستای صادرات برق آبی به کشورهای آفریقایی گام بردارد.
بحران آب و برق ایران به عراق سرازیر می شود
بحران آب در نقاط دیگری نیز باعث ایجاد تنش شده است. بحران آب و برق در ایران به عراق نیز سرریز شده است. به دنبال ناآرامی در خوزستان در مورد کمبود آب آشامیدنی سالم، کارشناسان می‌گویند علت اصلی مشکل آب در خوزستان، پایین بودن غیرمعمول سطح آب به دلیل خشکسالی است. سوء مدیریت منابع آب نیز در این موضوع نقش داشته است. بحران آب در ایران محدود به استان خوزستان نمی‌شود؛ بلکه با بحران انرژی تشدید شده است. بخش‌های انرژی و آب ایران که تحت تحریم هستند به دلیل سوء مدیریت فرسوده و باعث ایجاد اعتراضاتی شده‌اند. این موضوع پیامدهای منطقه‌ای داشته است. در این راتباط باید اشاره کرد که عراق برای رفع بخش عمده ای از نیازهای برق و انرژی خود به ایران متکی است.
در عراق نیز منابع آب در معرض خطر هستند. امسال دولت اقلیم کردستان عراق به دلیل کاهش سطح آب های زیرزمینی بر اثر کمبود باران و خشکسالی، از شهروندان خواسته است تا در مصرف آب صرفه جویی کنند.
مهدی رشید الحمدانی، وزیر منابع آب عراق، کشورهای دیگر را نیز مقصر می داند. وی گفت که کمبودها ناشی از انحراف آب ایران از رودخانه کارون به خلیج فارس به جای اروند رود و عدم پیروی ترکیهاز توافق نامه های آب است. مهم اینکه، منابع اصلی آب عراق یعنی دجله و فرات از ترکیه سرچشمه می گیرند.
آب، عامل کلیدی برای تنظیم مجدد روابط اسرائیل و اردن
دولت جدید اسرائیل تحت رهبری بنت نفتالی، نخست وزیر این کشور، اولویت خود را ازسرگیری روابط با اردن قرار داده و موضوع آب را در دستور کار گذاشته است.
گفتنی است، بنیامین نتانیاهو باعث شد تا توافق دریای سرخ – دریای مرده که تحت نظارت بانک جهانی و مورد حمایت امریکا بود و با اردن در سال 2015 میلادی امضا شد، به حالت تعلیق درآید و اجرایی نشود. در این توافق بر سر اجرای پروژه احداث خط لوله آب عظیم بین دریای سرخ و دریای مرده و ایجاد امکانات و تاسیسات آب شیرین‌کن در امتداد آن اجماع حاصل شد، به گونه ای که به نفع هر دو طرف باشد. در قبال همکاری اردن برای اجرای این پروژه، اسرائیل متعهد شد تا 50 میلیون متر مکعب آب اضافی تولید شده در آب شیرین‌کن‌ها در شمال را به اردن انتقال دهد. به نظر می رسد، شکست مذاکرات در مورد خط لوله تا حدی عامل تشدید بحران آب اردن است. مهم اینکه، به زعم برخی، اولین مأموریت بنت این بود که پس از روی کار آمدن در اوایل ماه جاری در راستای دستیابی به یک توافق با امان گام بردارد.
طبق اظهارات منابع دیپلماتیک، اسرائیل در حال برنامه ریزی یک لیست طولانی از توافق نامه ها با عربستان برای بهبود روابط و بازگرداندن چندین جنبه همکاری است. در این ارتباط، تل آویو حاضر است به تأمین بیشتر آب برای عربستان بپردازد، به شرطی که اردن به کشاورزان اسرائیلی اجازه دهد تا در زمین های مرزی که اسرائیل در سال 2019 به اردن تحویل داده است، به کشت و زرع بپردازند.
گفتنی است، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا پس از ملاقات با پادشاه ملک عبدالله دوم در 20 ژوئیه، حمایت آمریکا از بهبود روابط اردن و اسرائیل را ابراز و به توافق نامه تأمین آب شیرین برای اردن به عنوان یک نمونه اشاره کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/311399/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بازدید میدانی یحیی السنوار از مناطق درگیری در غزه

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

چرا اجرام زحمت در ایستگاه فضایی بین المللی شناور می شوند؟

دکلمه زیبای خسرو شکیبایی

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

کاخ سفید ارسال مخفیانه موشک های دوربرد به اوکراین را تایید کرد

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

واعظی: عملیات «وعده صادق» تقویت اتحاد ملی کشور را در پی دارد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

محاصره بن گویر در میان معترضان خشمگین صهیونیست

پیام‌های حمله به دو پایگاه آمریکا در شرق سوریه

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

ویدئو چندش‌آور از ساخت کوکاکولا در پاکستان

گوناگون/ غواص تنهایی که به آب نامه می‌نوشت و در آب شهید شد

مشاهده گله‌ی گوزن قرمز در جنگل‌های هیرکانی لنگرود

منطقه دیدنی آب بندان شفیع آباد در استان گلستان

بارش برف بهاری در جاده شاهرود - توسکستان

تعهد شرکت‌های پیشرو در هوش مصنوعی برای حفاظت از کودکان

با روش تخلیه الکتریکی آشنا شوید

نزدیک بشیم به هم یا نزدیک نشیم؟

هرروز یک سری مشکل هست!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

پرش خیره کننده کروکودیل برای گرفتن طعمه