ایران پرسمان

آخرين مطالب

در سوگ استاد روابط بین‌الملل ایران تحلیل روز

در سوگ استاد روابط بین‌الملل ایران
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشر آن در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
علیرضا سلطانی / سال تحصیلی 74- 73 دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران پذیرای استادی خوشفکر با کوله‌باری از نظریه‌ها و مطالعات جدید دانش روابط بین‌الملل شد. سال‌ها بود که دانشجویان علوم سیاسی و روابط بین‌الملل از حضور اساتیدی همچون دکتر هوشنگ مقتدر، دکتر حسین سیف‌زاده، دکتر احمد نقیب‌زاده، دکتر روشندل و... در حوزه مطالعات بین‌المللی بهره می‌بردند اما حضور استادی جوان، خوشفکر، به‌روز، با دانش و منظم، جان تازه‌ای را به گروه روابط بین‌الملل دانشکده تزریق کرد. این استاد کسی جز، دکتر ابومحمد عسگرخانی نبود. دکتر عسگرخانی، فارغ‌التحصیل دانشگاه کوینز کانادا بود که بسیاری از محافل علمی، دانشکده‌ها و اساتید مطرح و صاحبنام روابط بین‌الملل در امریکا و اروپا را تجربه کرده بود، با اشتیاق، پرانرژی و البته بی‌ادعا پای در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران گذاشت و خیلی زود با اخلاق و رفتار حسنه و چهره همیشه خندان، در دل همکاران و خصوصا دانشجویان دانشکده جای باز کرد. ایشان با رویی گشاده و توام با متانت دانش و علم خود را به دانشجویان خود عرضه کرد و زمینه انتقال نظریه‌های جدید و روز روابط بین‌الملل خصوصا نظریه‌های نئورئالیسم، ساختارگرایی، رژیم‌های بین‌المللی به جامعه علمی کشور شد. تسلط و احاطه ایشان به نظریه‌های و تحولات نظری روز دانش روابط بین‌الملل، زمینه ارتقای این دانش و نظم یافتن مطالعات و آموزش آن در کشور شد. خیلی زود افکار و ایده‌‌های این استاد با انگیزه در مقالات و پایانامه‌ها و رساله‌های دانشگاهی خود را نشان داد و نکته قابل توجه اینکه ایشان خود را محدود در دانشگاه تهران و دانشجویان آن نکرد و در دانشگاه‌های مختلف دیگر اعم از دولتی و آزاد اسلامی فعالیت آموزشی و پژوهشی گسترده‌ای را در پیش گرفت. 
دکتر عسگرخانی در کنار تعصب و علاقه به آموزش و ترویج دانش روابط بین‌الملل در دانشگاه، تلاش کرد تخصص و دانش خود را در حوزه‌های کاربردی و عملی به خدمت بگیرد و در انتقال دانش روابط بین‌الملل در برخی حوزه‌های کلان تصمیم‌گیری کشور به خصوص حوزه‌های امنیتی، دفاعی و سیاست خارجی موثر واقع گردد، به گونه‌ای که نام عسگرخانی در دو دهه اخیر بیشتر با پرونده هسته‌ای ایران عجین شده است. او که برخلاف بسیاری از همقطاران دانشگاهی خود بدون هیچ‌گونه نفع شخصی و سیاسی و صرفا برمبنای اصول فکری و مبانی نظری خود، از هسته‌ای شدن ایران دفاع کرد و در این راه براساس الزامات و ساختار بین‌المللی قدرت و نظریه رئالیسم تدافعی به تنها فردی در ایران تبدیل شد که صراحتا در مقطعی، خواستار دستیابی ایران به بمب هسته‌ای برای ایجاد بازدارندگی و تعادل قدرت بود. این صراحت بیان ایشان برای بسیاری گران می‌آمد و به صورت‌های مختلف مورد نقد قرار می‌گرفت اما هجمه‌ها و نقدها، ایشان را از اصول فکری خود دور نکرد و در مقابل تلاش کرد با تأسی از استاد تئوریک خود یعنی کنتز والتز، با مطالعه، سخنرانی و بهره‌گیری از شواهد و متغیرهای عینی، دیدگاه خود را تقویت و ترویج کند. این دیدگاه استاد اگرچه برای بخشی از ساختار قدرت در ایران که بر طبل انرژی هسته‌ای می‌کوبیدند خوش می‌آمد و از آن به شیوه‌های مختلف بهره بردند، اما این استقبال و خوش آمدن‌ها، هیچ‌گاه باعث نشد که ایشان خود را به نهادهای قدرت بفروشد. این رفتار و روحیه دقیقا عین تعریفی است که دکتر عسگرخانی چند سال پیش در توصیف کنتز والتز در گفت‌وگویی به مناسبت درگذشت او انجام داد.
ایشان در بخشی از این گفت‌وگو می‌گوید: «والتز شخصیتی نبود که خودش را به نظام امریکا بفروشد. والتز خود را کاملا از خداوندان قدرت جدا کرده بود؛ اگرچه راجع به قدرت حرف می‌زد. او پست دولتی نگرفت و تمام زندگی‌اش را در کارهای علمی ادامه داد و این قابل ستایش بود. علی‌رغم اینکه راجع به قدرت می‌نوشت، دوست داشت «قدرت را در خدمت منافع عام» تلقی کند و بیشتر به قدرت رو به تعادل علاقه داشت؛ یعنی موازنه قدرت تعادل و در نتیجه وقتی صحبت از اعمال قدرت و اعمال تصدی بر جایی کرد، همیشه منافع عام را درنظر می‌گرفت و حتی به همین دلیل هم نامش را گذاشتند رئالیسم تدافعی.» این تعریف نشان از آن دارد که دکتر عسگرخانی تلاش داشت علاوه بر بهره‌گیری از دانش استاد فکری خود، رفتار و منش علمی او را نیز در رفتار و کار خود، الگو قرار دهد. ایشان در واکنش به درگذشت کنتز والتز استاد فکری خود تعابیر جالبی را مطرح می‌کند: رفتن والتز از دنیا، یک ضایعه بزرگ بود برای رشته روابط بین‌الملل و به خصوص مکتب رئالیسم در شرایطی که کمک بی‌نظیری را به ادبیات روابط بین‌الملل کرد و این را از یاد نبرید که هیچ کتابی در دنیا به اندازه کتاب «نظریه سیاست بین‌الملل» نقد نشده است. هیچ کتابی به اندازه این کتاب در رشته روابط بین‌الملل مورد مطالعه و استقبال قرار نگرفته است. «... خلاصه اینکه، یکی از شاهکارهای روابط بین‌الملل کنت والتز بود.» به نظر نگارنده این تعابیر امروز در مورد خود ایشان کاملا صدق می‌کند. درگذشت استاد عسگرخانی به واقع ضایعه بزرگ برای جامعه علمی و دانشگاهی کشور خصوصا علوم سیاسی و روابط بین‌الملل است. ایشان چنانکه در سطور قبل بیان شد نقشی بی‌بدیل در رشد و بالندگی دانش روابط بین‌الملل و مکتب رئالیسم در محافل علمی و دانشگاهی ایران داشت و کمتر استاد روابط بین‌الملل در سال‌های اخیر را می‌توان نام برد که افکار و دیدگاه‌ها و تحلیل‌های ایشان به اندازه ایشان مورد نقد و بررسی قرار گرفته باشد.
دکتر عسگرخانی به واقع یکی از شاهکارهای روابط بین‌الملل در ایران به شمار می‌رفت که جامعه علمی ایران خیلی زود ایشان را از دست داد. یاد و نام و خدمات ایشان به جامعه علمی خصوصا علوم سیاسی و روابط بین‌الملل هیچ‌گاه فراموش نخواهد شد. روحش شاد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/326827/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتصاب مدیرکل توسعه منابع انسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران

نجار طبیعت اینجوری درخت رو قطع می‌کند

مسابقه بین چهارپایان!

بازی‌ توله خرس قهوه‌ای با دوربین تله‌ای در ارتفاعات رامسر

رخ نمایی پلنگ ایرانی با غرش‌های بلند در صخره‌های دماوند

وقتی برای اولین بار پشت ماشین سنگین میشنی

در قدیم مامان ها اینقدر صبور نبودن!

تا به حال ساعت مچی آفتابی دیده اید؟

طنز/ چگونه در پارک‌ها محل آرامش بقیه بشیم؟

جلوه‌های منحصر به‌فرد از سرزمین بهشتی گیلان

ساخت دستگاهی برای تولید برق از عرق بدن

سخنان جالب دکتر کاکاوند در مورد شاعر مهستی گنجوی

سرلشکر باقری: همه سناریوها را در سطح عملیاتی دقیقا بررسی می‌کنیم

زیباکلام: هزینه‌ای که اسرائیل برای رهگیری موشک‌های ایران داد خیلی بیشتر از هزینه‌ای بود که ایران متحمل شد

نشست سخنگوی دولت؛ از واردات خودرو تا افزایش تعطیلات

راحتی خیال از مرز شرقی؟

بازدارندگی متعارف ایران

تسهیل خدمات سرمایه‌گذاری از مسیر پنجره واحد الکترونیک در قشم/حجم صادرات و صادرات مجدد قشم به 505 میلیون دلار رسید

سقف برداشت از حساب‌های بانکی کاهش یافت؟

گوشت با سبزی در صدر منوی تورم

افزایش قیمت کارخانه ای خودرو‌ را کسی گردن نمی‌گیرد

گوناگون/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

عجیب ترین پدیده های طبیعی در کره زمین

لحظه هولناک تصادف 2 بالگرد نظامی در مالزی

تلاش های فیلِ مادر برای نجات دادن فرزندش از دریاچه

تبرئه مردی که بدنش الکل تولید می‌کند!

ای مرغ سحر عشق ز پروانه بیاموز

تصاویری که عبدالرضا داوری از تفاوت استقبال از روحانی و رئیسی در فرودگاه پاکستان منتشر کرد

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی بیندیشد وگرنه همه ضرر می‌بینیم

کارگران به دیدار رهبر انقلاب می‌روند ‌

تماس تلفنی ماکرون با نتانیاهو با درخواست آتش‌بس

تعرض مجدد شهرک‌نشینان با همراهی نظامیان صهیونیست به مسجدالاقصی

حمله وحشیانه جنگنده های رژیم صهیونیستی به خانه‌ای در بیت لاهیا

افشای ابعاد تازه از جنایات صهیونیست‌ها در گورهای جمعی غزه

قالیباف بازنده مشارکت حداقلی

ماجرای جت شخصی؛ 21 سال دیر فهمیدیم!

قالیباف: بانک مرکزی در پایان سال 1402 به تعهداتش درباره تخصیص ارز به دارو عمل کرد

اتحادیه صنف طلا و جواهر: چشم انداز قیمت سکه و طلا صعودی نیست

ایران به زودی به شبکه کارت‌های اعتباری روسیه می‌پیوندد

جلوی لرزش و سروصدای لباسشویی تو بگیر !!!

عاقبت ضرب و شتم یک گاو نر با چوب

صبح زیبا با نمایی از کوه رینیر در آمریکا

اجرای آزمایشی برای اثبات قانون اول نیوتون

شعرخوانی زیبا از دکتر کاکاوند

ادای احترام رئیس جمهور به اقبال لاهوری

موضع ایران درخصوص توافقات اخیر جمهوری آذربایجان و ارمنستان

نمازی: ما می‌توانیم تحریم نباشیم

سپهبد مقتدر

رییس جمهور پس از بازدید آرامگاه اقبال لاهوری: وحدت بین ایران و پاکستان ناگسستنی است

رئیس سازمان انرژی اتمی: تعداد نیروگاه‌های اتمی افزایش می‌یا‌بد