ایران پرسمان

آخرين مطالب

دولت علیه «علی‌بابا خبر خوب

دولت علیه «علی‌بابا
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان-

متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در اخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست

مصطفی بوشهری/ گروه علی‌بابا را احتمالا بشناسید یا دست‌کم یک‌بار اسمش را شنیده‌اید. گروه یا هلدینگ علی‌بابا براساس سرمایه بازار1 جزو ده شرکت بزرگ جهان و بزرگ‌ترین شرکت بازار چین به‌شمار می‌رود (با سرمایه بازار بیش از 545 میلیارد دلاری) و به «آمازون‌چین» نیز معروف است. اینکه از علی‌بابا به‌عنوان آمازون چین یاد می‌شود به علت شباهت مسیر‌ رشد و توسعه این کسب‌وکار بوده که هردو به‌عنوان پلتفرم‌های اینترنتی تجاری آغاز به‌کار کردند. با شیوع کرونا گروه علی‌بابا همانند سایر کسب‌وکارهای اینترنتی موفقیت خیره‌کننده‌ای را شاهد بود و درآمدش باعث شد که در فهرست 500 شرکت برتر فورچون2 جهشی 50 رتبه‌ای نسبت به سال گذشته خود داشته باشد و رتبه 132 از 500 شرکت برتر فورچون در سال 2020 را کسب کند.3 بنیانگذار این شرکت فردی به نام «جک ما» است؛ با نام چینی و اصلی «ما یون» (تلفظ «او» در یِن به غلظت فارسی نیست و چیزی میان «او» و —ِ است). فردی لاغر و ریزاندام که شمار کتاب‌ها درباره سرگذشت موفقیت او با برند علی‌بابا بیش از انگشتان دو دست است.

در آخرین گزارش فوربس4، جک با دراختیار داشتن بیش از 65‌میلیارد دلار ارزش خالص5 ثروتمندترین فرد چینی به‌شمار می‌رود و روزنامه رسمی حزب کمونیست چین (روزنامه خلق) از او به‌عنوان 100 فرد بزرگ چینی یاد کرد که در توسعه کشور در چهل سال اخیر نقش پررنگ و بسزایی داشته‌اند.

ماجرای علی‌بابا
حدود دو ماه پیش در اواخر ماه اکتبر، جک در سخنرانی خود در کنفرانسی مربوط به مسائل بانکی و مالی لب به انتقاد از بانک‌های دولتی چین و مقررات مالی این کشور گشود. او آنها را «منسوخ و قدیمی» و «مانعی برای نوآوری» دانست. این گفته وی واکنش‌های بسیاری در فضای مطبوعاتی چین و دنیا به‌همراه داشت. موضوع به اینجا ختم نشد و او هزینه سنگینی بابت این سخنان خود پرداخت و احتمالا بپردازد.

حدود دو هفته بعد از سخنرانی او، گروه فین‌تک «آنت»6 که جک از بنیانگذارانش است قرار بود بزرگ‌ترین عرضه اولیه عمومی جهان به ارزش 35‌میلیارد دلار را انجام دهد که پیش‌تر نیز رکورد بزرگ‌ترین عرضه اولین عمومی جهان متعلق به همین گروه علی‌بابا بود. درست یک روز قبل از عرضه اولیه عمومی شرکت آنت، جک برای «پاره‌ای از توضیحات» درباره این عرضه اولیه توسط مقامات چین احضار می‌شود. عرضه‌ای که قرار بود بزرگ‌ترین عرضه اولیه عمومی جهان باشد با یک دستور لغو می‌شود. طبق گزارش‌هایی که از منابع آگاه منتشر شد، روزنامه وال‌استریت ژورنال ادعا کرد که شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، شخصا دستور به لغو این عرضه اولیه داده است.7

در همان روز احضار جک، حساب رسمی خبرگزاری دولتی «شینهوا» در شبکه اجتماعی وی‌چت مقاله‌ای را منتشر می‌کند و در بخشی از آن می‌نویسد، «بدون‌فکر صحبت نکن، هرکاری را که دلت خواست انجام نده، افراد نمی‌توانند بر حسب اراده خود هرکاری که خواستند انجام دهند.» در مقاله هیچ اشاره‌ای به حواشی اخیر و نام جک‌ما نشده بود، اما در آن مقاله، تصویری استعاری قرار داده شده بود که پیامی نهفته در دل آن برای جک‌ما و احتمالا سایر کارآفرینان چینی داشت. در این مقاله تصویر یکی از نقاشی‌های نقاش‌معروف ژاپنی به‌نام «کایی هیگاشیمایا» درج شده بود؛ نقاشی یک «ابر» که به شکل یک «اسب» درآمده بود. پیام واضح بود. نام جک‌ما در چینی «ما یون» است؛ ما به‌معنای «اسب» و یِن به‌معنای «ابر». معما حل شد. پیام شینهوا احتمالا حاوی تهدید ضمنی برای جک بوده است؛ هر آنچه ابری است ناپایدار و موقتی خواهد بود.

خط و نشان حزب برای جک‌ما به همینجا ختم نمی‌شود. چندین هفته بعد از تعلیق عرضه اولیه آنت، در اواخر دسامبر، خبری در رسانه‌های چین درج شد که قانونگذاران چینی در پی آنند تا از علی‌بابا، به‌ظن ایجاد انحصار و نقض قوانین آنتی‌تراست، تحقیق و تفحص به‌عمل آورند. این اولین‌بار است که چنین رخدادی برای یک غول تجاری چینی روی می‌دهد. گویا علی‌بابا بیش از آنچه باید بزرگ شده است و زنگ خطر برای سیاستمداران ارشد چینی به‌صدا در‌آمده است.

علی‌بابا و دیو سیاست
درست سه روز پس از سخنرانی انتقادی جک‌ما قیمت سهام این شرکت رکورد تاریخی جدیدی را ثبت می‌کند و به رقم 317 دلار هنگ‌کنگ می‌رسد اما در 3نوامبر که خبر تعلیق عرضه اولیه عمومی آنت بیرون می‌آید، بازار به‌تدریج متوجه دردسرهای جدید برای گروه علی‌بابا می‌شود. با هر خبر جدید از حواشی میان حکومت چین و جک‌ما سهام این شرکت به آن واکنش نشان داد و تیر‌خلاص نیز در 23دسامبر، پس از خبر تحقیق و تفحص از شرکت علی‌بابا، زده شد و این شرکت با افت بیش از 13درصد در یک روز، بیشترین افت قیمت روزانه در تاریخ خود را تجربه کرد. به‌طور کلی دو دلیل عمده برای واکنش بازار و افت قیمت علی‌بابا قابل تصور است:

1. ترس بازار از اینکه سایه سیاست بر شرکت بیش از پیش سنگینی کند.

2. علی‌بابا ناگزیر به از‌ دست‌دادن سهم خود به سایر شرکت‌ها به دلیل قوانین آنتی‌تراست شود.

سخن پایانی
چین با اصلاحات اقتصادی خود و دادن فضای آزادی به کسب‌وکارها موجب رشد و رونق خود در چند دهه اخیر شد. از دل این رشد و توسعه افراد ثروتمند و کارآفرین بسیاری ظهور یافتند که هر‌یک اکنون به افرادی تاثیرگذار و مهم در جامعه چین تبدیل شده‌اند. بدیهی است که این افراد خواهان داشتن صدای بیشتر در صحنه سیاستگذاری و اکوسیستم کسب‌وکار هستند و نمی‌خواهند تنها به مثابه «غول چراغ جادو» برای سیاستمداران عمل کنند.

در این بین، پس از روی کارآمدن شی‌ جین‌پینگ، سایه دولت بیش‌از‌پیش بر اقتصاد کشور سایه افکنده است و اکنون حزب با معمای بزرگی دست‌به‌گریبان است؛ اینکه می‌خواهد رشد و توسعه کسب‌وکارها بیش از پیش ادامه یابد، یا اینکه ترمز آنان کشیده شود و از سرعت رشدشان کم شود.

هریک از این دو راه پیامدهای خواسته و ناخواسته خود را بر سیاست و اقتصاد چین خواهد گذاشت و انتخاب یکی از دو مسیر به هیچ‌وجه ساده نخواهد بود. به‌نظر در چین نیز‌ به مانند سایر کشورهای در حال‌توسعه و کمتر توسعه‌یافته، سایه سیاست هنوز بر کسب‌وکارها سنگینی می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/237220/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تبریک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی

وقوع یک حادثه امنیتی سخت برای نظامیان ارتش رژیم اشغالگر در شمال غزه

تیپ بندی اصلاح‌طلبان از نگاه «مشرق»

چرا ایرانی‌ها از «بچه دار» شدن می‌گریزند؟

پروژ‌ه‌های بسیار بزرگ عربستان فراتر از توانایی‌ بن‌سلمان است؟

صبحی آرام در کوه فوجیِ ژاپن

سکوی رصد Cam Seyir در شهر کانکری ترکیه

زیبایی خیره کننده بابل، ییلاق زیبای لهه بندپی

تقوا به جای اخلاق

دریاچە ی زیبای زریوار، قلب کردستان

منطقه گردشگری خدرآوه؛ بکرترین نقطه کردستان

یک شهر کوچک رمانتیک در گرجستان

قابی خاص از آبشار زیبای تخت چو در لرستان

یکی از بی نظیر ترین آبشارهای جهان

پرنده ای که بافنده‌ی طبیعت است

4 گوشه دنیا/ تولد موردی نادر از «دوقلوهای عنکبوتی»

کینه عجیب یک تمساح از فیل‌ها

داستانک/ دعای مادر

واعظی: لاریجانی در شرایط عادی کاندیدای ریاست‌جمهوری نمی‌شود

مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح الزام به ثبت رسمی اسناد را تصویب کرد

عملیات گردان‌های قسام در غزه

حکم بازداشت نتانیاهو در چه شرایطی صادر می‌شود؟

ممنوعیت فروش هندوانه قاچ شده بخاطر مشابهت با پرچم فلسطین در ایالت جنوبی آمریکا

عمل جراحی نخست‌وزیر اسلواکی با موفقیت انجام شد

بمباران شمال عراق از سوی ترکیه

واقعیت انتخابات تهران

یک اقتصاددان: این سطح از فساد آینده جامعه ایران را تهدید می‌کند

مرگ سیاه

امنیتی‌سازی و سقوط توسعه پایدار

ماجرای ارتباط شاه با شیعیان لبنان و کردهای عراق

مهارت زندگی/ 11 رفتاری که باعث می‌شود دیگران بلافاصله از شما بدشان بیاید

شیرجه‌زدن جنون‌آمیز میمون‌ها از بالای درخت به داخل رودخانه

مشاهده پلنگ و توله‌هاش‌ در جاده بیاره به سی‌سخت

بهار بیله سوار در استان اردبیل

راز حمام ایرانی که با یک شمع گرم میشد!

انقدر فکر منفی نکنید!

هر کشوری در چه حوضه ای صدرنشین است؟

مردی که 40 سال در فرودگاه خوابید!

ویدئوی بامزه از اجرای زنده یک طوطی با گیتار!

سمی‌ترین سنگ جهان که سبب مرگ میشود!

آبشاری جالب در نروژ

بازوی کهکشان راه شیری بر فراز سبلان

بزرگ‌ترین توفان خورشید در راه زمین / آیا در ایران بازهم شفق قطبی خواهیم دید؟

شعری زیبا از خاقانی

سردار فدوی: جریانی که دانشجویان آمریکا و اروپا شروع کردند در متن قانون اساسی ما است

پاسخ سلیمی نمین به ادعاهای روزنامه هم‌میهن درباره یک کتاب

طرح الزام به ثبت رسمی اموال غیرمنقول در مجمع تشخیص تصویب شد

تصاویری از پوشش متفاوت چهار نماینده در مجلس

رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع: اجزای مختلف پهپادهای ساخت ایران، بومی هستند

مواجهه و گفتگوی رهبر انقلاب با جوان فلسطینی که دو ماه پیش خود را از غزه به تهران رساند