ایران پرسمان

آخرين مطالب

سرمقاله تعادل/ سنگ بزرگ! سرمقاله ها

سرمقاله تعادل/ سنگ بزرگ!
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - تعادل / « سنگ بزرگ! » عنوان سرمقاله روزنامه تعادل به قلم حسین حقگو است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
«وعده‌ای که درباره موضوع مسکن داده شده است، باید عملی و اجرایی شود، چرا که ما بیش از یک‌میلیون مسکن (قریب به 2میلیون مسکن) در سال نیاز داریم، اما ما کف یک‌میلیون مسکن در سال را در نظر گرفتیم تا قابل اجرا باشد، البته موضوع را مطالعه‌شده، مطرح کردیم.» (آقای رییسی- گفت‌وگو با صداو سیما) 
1- اقتصاد کشورمان چند سالی است دچار «رکود تورمی» است. خروج از این وضعیت یقینا نیازمند بهره‌گیری از چارچوب تئوریک و مدل اقتصادی و البته اجرای پروژه‌های افق‌گشا در حوزه‌های پیشران و در پرتو آن راهبردهای علمی است. متاسفانه نه فقط در حال حاضر چنین روندی را مشاهده نمی‌کنیم بلکه بعضا عکس آن را شاهدیم. یعنی ابرپروژه‌هایی به عنوان پروژه‌های راهگشا تعریف می‌شوند بی‌آنکه جایگاه آنها در اقتصاد کلان و پاسخ به مساله اصلی اقتصاد کشور یعنی رکود تورمی و مدل اقتصادی اجرایی شدن آنها مشخص باشد. 
مهم‌ترین این پروژه‌ها، بی‌شک پروژه ساخت چهار میلیون مسکن در کشور است. خوب به خاطر داریم که سرانجام پروژه مسکن مهر در دولت دهم به سبب اتکا به منابع بانکی و در شرایط وجود مجموعه بی‌ثباتی‌های اقتصاد کلان و بحران تقاضای ایجاد شده و کاهش درآمد خانوارها در پی تحریم‌های اوایل دهه 90 به چه معضل عظیمی تبدیل شد. با درس‌گیری از آن تجربه می‌توان امروز دو نکته مهم را در خصوص پروژه چهار میلیون واحد مسکونی عنوان داشت: 
1- نحوه تجهیز منابع مالی مهم‌ترین نقطه شروع برای اجرای پروژه‌های راهبردی و خروج از رکود تورمی است. منظور از تجهیز منابع چگونگی و نحوه تامین منابع جدید یا مصرف بهینه منابع موجود است. لذا چنانچه اجرای پروژه‌ای آن هم ابرپروژه‌ای همچون ساخت چهار میلیون مسکن متکی به منابع بانکی باشد بی‌شک باید منتظر افزایش شدید پایه پولی و بالطبع تورم لجام‌گسیخته و... بود که به تخریب شدید اقتصادی می‌انجامد. متاسفانه شواهد حاکی از تورم‌زا بودن شدید این ابرپروژه است.
2- خروج از رکود تورمی با انتخاب بنگاه‌ها و اجرای پروژه‌هایی ممکن است که به عنوان پیشران، بتوانند عامل تحرک در سایر بخش‌های اقتصادی و حلقه‌های پسین و پیشین شوند. فعالیت‌هایی که بالاترین و سریع‌ترین نرخ بازگشت را داشته و با اجرا شدن آنها، بیشترین حجم از فعالیت‌های اقتصادی راه بیفتند یا کمترین فاصله را با تقاضای مصرفی نهایی داشته و کمترین میزان سرمایه‌گذاری را نیاز داشته باشند. بخش مسکن بی‌شک ارتباطات قوی پسینی با سایر بخش‌های اقتصادی دارد و محرک رشد اقتصادی و رشد تولید و اشتغال و... است. اما مشروط برآنکه چنین ظرفیت خالی در بخش‌های تامین‌کننده یا برنامه کوتاه‌مدتی برای ایجاد این ظرفیت‌ها در اقتصاد وجود داشته باشد.
لذا مثلا این سوال مهم مطرح است که آیا صنعت کشور آمادگی تامین مصالح این پروژه عظیم یعنی سالی یک میلیون و روزی سه هزار واحد مسکونی را دارد؟! آیا وزارت نیرو امکان تامین آب و برق و وزارت نفت امکان تامین گاز این حجم عظیم از واحدهای مسکونی را دارا می‌باشند؟ و تامین منابع مالی غیرتورمی آن چگونه ممکن است و نظام بانکی می‌تواند تسهیلات لازم را در اختیار سازندگان و مصرف‌کنندگان بگذارد ؟ و....
3- چنین طرح عظیمی یقینا نیازمند یک طرح توجیهی فنی و اقتصادی است تا ضرورت‌ها و ابزار و نیازمندی‌های مختلف آن احصا و در همفکری با روسای بانک مرکزی و سازمان برنامه و وزرای وزارتخانه‌های دخیل، امکانات و محدودیت‌های این اقدام مشخص و سیاست‌ها و قوانین لازم برای حل مسائل سر راه این ابرپروژه مصوب و در قالب یک برنامه ملی ارایه و به آگاهی و نقد مردم و کارشناسان و تشکل‌ها رسانیده شود. 
 به عنوان نمونه در برنامه وزیر صمت، هیچ اشاره‌ای به چنین پروژه بزرگی در حوزه مسکن نشده تا برای افزایش تولید آهن و سیمان و آجر و گچ و کاشی و سرامیک و لوله و در و پنجره و... که این وزارتخانه متولی سیاست‌گذاری آنهاست فکری شود. در واقع همچنان بزرگ‌ترین دغدغه وزیر صمت مانند سایر وزرای این وزارتخانه در طی سالیان گذشته، «خودرو» است و اینکه سه میلیون خودرو در چهار سال آتی تولید شود. بگذریم از اینکه مشخص نیست منابع مالی لازم برای تولید همین سه میلیون خودرو برنامه ایشان هم قرار است از کجا تامین شود؟!
در این میان باید به نکات بسیار دیگری هم در مورد ساخت چهار میلیون مسکن توجه داشت و آن تاثیرات اجتماعی و فرهنگی این اقدام بر بافت‌های شهری و ایجاد کلنی‌ها و... است. 
در مجموع آنکه چگونه بدون یک طرح جامع مطالعاتی و مشخص شدن چنین ابهاماتی و تاثیر آن بر ابرچالش امروز اقتصاد کشور یعنی «رکود تورمی» می‌توان صرفا بر اساس محاسبات ساده حسابداری و احساسات، احساساتی هر چند مثبت، چنین ابرپروژه‌ای را طراحی و اجرا کرد؟! امید که این سنگ بزرگ علامت نزدن نباشد!

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/321625/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تبریک مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت روز جهانی ارتباطات و روابط عمومی

وقوع یک حادثه امنیتی سخت برای نظامیان ارتش رژیم اشغالگر در شمال غزه

تیپ بندی اصلاح‌طلبان از نگاه «مشرق»

چرا ایرانی‌ها از «بچه دار» شدن می‌گریزند؟

پروژ‌ه‌های بسیار بزرگ عربستان فراتر از توانایی‌ بن‌سلمان است؟

صبحی آرام در کوه فوجیِ ژاپن

سکوی رصد Cam Seyir در شهر کانکری ترکیه

زیبایی خیره کننده بابل، ییلاق زیبای لهه بندپی

تقوا به جای اخلاق

دریاچە ی زیبای زریوار، قلب کردستان

منطقه گردشگری خدرآوه؛ بکرترین نقطه کردستان

یک شهر کوچک رمانتیک در گرجستان

قابی خاص از آبشار زیبای تخت چو در لرستان

یکی از بی نظیر ترین آبشارهای جهان

پرنده ای که بافنده‌ی طبیعت است

4 گوشه دنیا/ تولد موردی نادر از «دوقلوهای عنکبوتی»

کینه عجیب یک تمساح از فیل‌ها

داستانک/ دعای مادر

واعظی: لاریجانی در شرایط عادی کاندیدای ریاست‌جمهوری نمی‌شود

مجمع تشخیص مصلحت نظام طرح الزام به ثبت رسمی اسناد را تصویب کرد

عملیات گردان‌های قسام در غزه

حکم بازداشت نتانیاهو در چه شرایطی صادر می‌شود؟

ممنوعیت فروش هندوانه قاچ شده بخاطر مشابهت با پرچم فلسطین در ایالت جنوبی آمریکا

عمل جراحی نخست‌وزیر اسلواکی با موفقیت انجام شد

بمباران شمال عراق از سوی ترکیه

واقعیت انتخابات تهران

یک اقتصاددان: این سطح از فساد آینده جامعه ایران را تهدید می‌کند

مرگ سیاه

امنیتی‌سازی و سقوط توسعه پایدار

ماجرای ارتباط شاه با شیعیان لبنان و کردهای عراق

مهارت زندگی/ 11 رفتاری که باعث می‌شود دیگران بلافاصله از شما بدشان بیاید

شیرجه‌زدن جنون‌آمیز میمون‌ها از بالای درخت به داخل رودخانه

مشاهده پلنگ و توله‌هاش‌ در جاده بیاره به سی‌سخت

بهار بیله سوار در استان اردبیل

راز حمام ایرانی که با یک شمع گرم میشد!

انقدر فکر منفی نکنید!

هر کشوری در چه حوضه ای صدرنشین است؟

مردی که 40 سال در فرودگاه خوابید!

ویدئوی بامزه از اجرای زنده یک طوطی با گیتار!

سمی‌ترین سنگ جهان که سبب مرگ میشود!

آبشاری جالب در نروژ

بازوی کهکشان راه شیری بر فراز سبلان

بزرگ‌ترین توفان خورشید در راه زمین / آیا در ایران بازهم شفق قطبی خواهیم دید؟

شعری زیبا از خاقانی

سردار فدوی: جریانی که دانشجویان آمریکا و اروپا شروع کردند در متن قانون اساسی ما است

پاسخ سلیمی نمین به ادعاهای روزنامه هم‌میهن درباره یک کتاب

طرح الزام به ثبت رسمی اموال غیرمنقول در مجمع تشخیص تصویب شد

تصاویری از پوشش متفاوت چهار نماینده در مجلس

رئیس سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع: اجزای مختلف پهپادهای ساخت ایران، بومی هستند

مواجهه و گفتگوی رهبر انقلاب با جوان فلسطینی که دو ماه پیش خود را از غزه به تهران رساند