ایران پرسمان - فارس / در پی عدم مشارکت برلین در بیانیه روز گذشته کشورهای غربی علیه اسرائیل، اعضای ائتلاف حاکم از صدراعظم آلمان فردریش مرتس به خاطر مواضع ضعیف در قبال جنگ غزه انتقاد کردند.
مرتس تحت فشار است تا موضع سختتری در قبال اسرائیل اتخاذ کند، در حالی که اعضای ائتلاف حاکم از برلین خواستهاند به بیانیه کشورهای غربی بپیوندد که در آن «کشتار غیرانسانی» فلسطینیان را محکوم کردهاند. به گزارش خبرگزاری رویترز، آلمان در بیانیه مشترک روز دوشنبه اتحادیه اروپا و 28 کشور غربی از جمله انگلیس و فرانسه غایب بود، بیانیهای که رژیم صهیونیستی از آن انتقاد کرده است. این کشورها «قطرهچکانی بودن کمکرسانی به فلسطینیان در غزه» را محکوم کردند و کشته شدن بیش از 800 غیرنظامی در حال دریافت کمکهای بشردوستانه را «هولناک» خواندند.
وزیر توسعه بینالمللی در کابینه مرتس و عضو حزب سوسیال دموکرات (SPD) به عنوان شریک کوچکتر ائتلاف ریم العبلی رادوان روز سهشنبه گفت که از تصمیم آلمان برای امضای این بیانیه ناراضی است. وی در این باره افزود: «خواستههای مطرحشده در نامه کشورهای شریک با دولت اسرائیل برای من قابل درک است. آرزو میکردم آلمان نیز به پیام ارسالی این 29 کشور میپیوست.» دفتر مرتس در دفاع از خود میگوید که انتقادهای آلمان از اسرائیل مشابه انتقادهای سایر متحدان است. مرتس روز سهشنبه گفت که به نخستوزیر بنیامین نتانیاهو «بهوضوح و صراحت» گفته است که «ما با سیاست دولت اسرائیل در قبال غزه موافق نیستیم.» او افزود: «ما بهویژه رنج شدید غیرنظامیان را میبینیم. به همین دلیل میخواهم بار دیگر از اسرائیل بخواهم که کمکهای انساندوستانه ضروری را واقعاً در اختیار غیرنظامیان نوار غزه قرار دهد. نحوه عمل ارتش اسرائیل در آنجا قابل قبول نیست.» بیانیه کشورهای غربی در حالی صادر شده است که پیش از این گروههای مقاومت فلسطینی با تقبیح سکوت مشکوک بینالمللی به خصوص از جانب اتحادیه اروپا در قبال جنگ و نسلکشی علیه مردم غزه، تصریح کردند ناتوانی سازمان ملل و کوتاهی جامعه جهانی موجب تشویق اشغالگران به تداوم جنایات علیه مردم فلسطین میشود. تصمیم آلمان برای امضا نکردن این بیانیه پس از ماهها خودداری این کشور از انتقاد عمومی از اقدامات اسرائیل گرفته شده است. مرتس یکی از معدود رهبران اروپایی است که بهصورت علنی پیشنهاد میزبانی از نخستوزیر رژیم صهیونیستی بنیامین نتانیاهو را داده است، بدون آنکه او را بر اساس حکم جلب دادگاه بینالمللی کیفری لاهه به اتهام جنایات جنگی بازداشت کند.
بازار


از سوی دیگر مقامات آلمانی موضع ضعیف علیه اسرائیل را گردن هولوکاست انداختهاند. آلمانیها میگویند که رویکرد آنها به اسرائیل تحت تأثیر مسئولیت ویژهای است که از میراث هولوکاست ناشی میشود و بر اساس «منافع ملی» است. آنها مدعی هستند که از طریق کانالهای دیپلماتیک پشت پرده میتوانند به نتایج بهتری نسبت به اظهارات عمومی دست یابند. منتقدان رویکرد مرتس، از جمله اعضای حزب سوسیال دموکرات (SPD) به عنوان شرکای ائتلافی، استدلال میکنند که میراث هولوکاست نمیتواند بهانهای برای نادیده گرفتن جنایات اسرائیل باشد. در بیانیهای مشترک، سخنگوی سیاست خارجی این حزب ادیس احمدوویچ و گزارشگر امور خاورمیانه این حزب رولف موتسنیش وضعیت غزه را «فاجعهبار» و نشاندهنده «پرتگاه انساندوستی» توصیف کردند و خواستار پیوستن برلین به بیانیه مشترک کشورها شدند. آنها تأکید کردند که باید «پیامدهای روشن و فوری» برای اسرائیل در نظر گرفته شود، از جمله تعلیق پیمانی که روابط اتحادیه اروپا و اسرائیل را تنظیم میکند و توقف صادرات سلاحهایی به اسرائیل که در نقض قوانین بینالمللی استفاده میشوند.