ایران پرسمان - ایسنا / محققان دریافتند، زنانی که در شیفتهای شب شاغل هستند ممکن است سلامت هورمونی و بارداری آنان در معرض خطر باشد.
الکساندرا یاو، محقق این تحقیق و دانشجوی فوق دکتری دانشگاه ایالتی میشیگان، بررسی کرد که چگونه مواجهه با نور - مشابه کار شیفتی - میتواند بر سیستم تولید مثل زنان تاثیر بگذارد.
بازار ![]()
وی دریافت، قرار گرفتن در معرض نور غیرمعمول مانند نوری که زنان در کار شیفتی با آن روبرو هستند، زمانبندی داخلی بدن را مختل خواهد کرد و باعث واکنش دوگانه میشود که در برخی از زنان چرخههای تولید مثل و هورمونها را مختل میکند در حالی که برخی دیگر این مورد را تجربه نمیکنند، اما هر دو گروه در پاسخ به قرار گرفتن در معرض نور، با افزایش خطر اختلال تخمدان و عوارض بارداری، ازجمله زایمان دشوار مواجه هستند.
وی در این تحقیق از یک مدل موش برای شبیهسازی برنامههای نوری چرخشی استفاده کرد تا مشخص کند که چگونه کار شیفتی در زندگی واقعی میتواند ساعت داخلی بدن یا ریتم شبانهروزی را مختل کند.
برای شبیهسازی نور، محققان چرخههای روشنایی-تاریکی روزانه موشها را هر چهار روز به مدت 6 ساعت در طول چند هفته تغییر دادند. این اختلال باعث تغییرات قابل توجهی در سلامت تولید مثل موشهای ماده شد. جالب اینجاست که فقط نیمی از موشها، چرخههای نامنظم را تجربه کردند در حالی که بقیه به چرخههای عادی خود ادامه دادند.
موشهایی که چرخههای نامنظمی داشتند، عدم تعادل هورمونی و علائمی از سلامت ضعیف تخمدان نیز داشتند، با این حال، حتی موشهایی که همچنان چرخههای منظمی داشتند، در امان نبودند. نتایج نشان داد که زمانبندی تخمدانها و رحم در تمام موشهایی که در معرض الگوی نور چرخشی قرار داشتند، تحت تاثیر قرار گرفت.
محققان در مورد اینکه اختلال در چرخههای نوری بر بارداری تاثیر میگذارد، دریافتند که همه موشهای ماده، ازجمله موشهایی که در معرض نور شیفت کاری بودند، توانستند باردار شوند و نکته منفی واضح این بود که موشهای گروه شیفت کاری شبانه، فرزندان کوچکتری داشتند و احتمال بیشتری داشت در طول زایمان با مشکلاتی مواجه شوند.
یاو گفت: نتایج این تحقیق به توضیح خطرات پنهان تولید مثلی مرتبط با شیفت کاری کمک میکند. در حالی که همه واکنشهای متفاوتی نشان میدهند، بدن برخی از افراد در برابر اختلالات در معرض نور آسیبپذیرتر است، در حالی که برخی دیگر انعطافپذیرتر هستند. این انعطافپذیری ممکن است به این موضوع مرتبط باشد که مغز و بدن آنان میتواند سطح هورمونی را با وجود اختلالات در ریتمهای شبانهروزی خود ثابت نگه دارند.
این یافتهها نشان میدهد که حتی اگر چرخه قاعدگی یک زن طبیعی به نظر برسد، کار در شیفت شب ممکن است همچنان بیسروصدا بر سلامت باروری وی تاثیر بگذارد. این نتایج بر نیاز به تحقیقات بیشتر در مورد چگونگی تاثیر ساعات نامنظم کار بر بارداری و باروری در درازمدت تاکید میکند.
در آینده، محققان قصد دارند بررسی کنند که چگونه قرار گرفتن در معرض نور شیفت شب بر رحم در دوران بارداری تاثیر میگذارد و میتواند بینش بیشتری در مورد اینکه چرا منجر به زایمان دشوار میشود، ارائه دهد.
در نهایت، هدف این تحقیق کمک به زنان برای تصمیمگیری آگاهانه در مورد برنامههای کاری خود و یافتن راههایی برای کاهش خطرات سلامتی مرتبط با کار شیفتی است.
نتایج این تحقیق در نشست سالانه انجمن «غدد درونریز» در سانفرانسیسکو (ENDO 2025) ارائه شده است.