ایران پرسمان

آخرين مطالب

بمب ساعتی نقدینگی در جهان تحلیل روز

بمب ساعتی نقدینگی در جهان
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
بیل کانرلی-فوربس/ در حال حاضر نرخ تورم در اقتصادهای بزرگ بالا نیست. اما این دوران به زودی پایان خواهد یافت و طی دو سال آینده شاهد رشد نرخ تورم خواهیم بود. پس از آن، چرخه تجاری رونق یا رکود و احتمالا هر دوی آنها رخ خواهد داد. طی 12 ماه گذشته قیمت کالاهای مصرفی به جز مواد غذایی و سوخت، 5/ 1 درصد رشد کرده و این رقم، مشابه رقم متوسط نرخ تورم طی 12 سال اخیر بوده است. اگر سوخت و مواد غذایی را به سبد کالاها اضافه کنیم، نرخ تورمی کمی پایین‌تر به دست خواهد آمد. اقتصاددان‌ها مایلند قیمت مواد غذایی و سوخت را در نظر نگیرند، زیرا افت و خیز قیمت این کالاها جدا از روند تورم بالا و پایین می‌رود و آن تغییرات کوتاه‌مدت معمولا طی یک تا دو سال معکوس می‌شود.
تورم خطرناک، تورمی است که فراگیر و بلندمدت باشد و در اثر آن، ارزش پول خانواده‌ها کم می‌شود. خانواده‌ها مثل همیشه پول در کیف خود دارند، اما قدرت خرید این پول کمتر است. تورم همچنین بر تصمیم‌گیری‌ها اثر می‌گذارد به این معنا که در دوره تورم بالا، خانواده و شرکت‌ها اقداماتی انجام دهند تا خسارت کمتری از این نرخ بالا تحمل کنند. نرخ بالای تورم ممکن است سبب شود شرکت‌ها سود غیرواقعی نشان دهند که البته مالیات بر مبنای آن تعیین می‌شود. برای مثال سود یک خرده‌فروشی حاصل تفاوت قیمت عمده‌فروشی و خرده‌فروشی کالاست. هنگامی که نرخ تورم بالاست، خرده‌فروش سود بالاتری کسب می‌کند. زیرا قیمت‌ها هنگامی که کالا هنوز در قفسه فروشگاه است بالا رفته، اما این سود یک سود واقعی نیست. زیرا هنگامی که کالا فروخته شد او باید پول بیشتری برای خرید کالای جدید بپردازد. اما این سود غیرواقعی معمولا به‌طور کامل تحت شمول مالیات قرار می‌گیرد.
نرخ بالای تورم به اقتصاد لطمات بزرگ وارد می‌کند. سرمایه‌گذاران ممکن است یک دارایی را با یک دلار سود بفروشند، اما این سود یک سود اقتصادی نیست. اگر قیمت‌ها 10 درصد بالا رود و ارزش سرمایه‌گذاری من 13 درصد بالا رود از لحاظ قدرت خرید، من در جایگاه 3 درصد بالاتر قرار دارم. اما دولت به مبنای کل رقم 13 درصد از من مالیات خواهد گرفت در نتیجه قدرت خرید من نسبت به زمانی که سرمایه‌گذاری را آغاز کرده بودم کمتر است. نرخ بالای تورم که برای مدتی طولانی ادامه پیدا می‌کند، بر بی‌ثباتی اقتصاد می‌افزاید و در این دوره‌ها معمولا رکودها و رونق‌های بیشتری نسبت به دوران نرخ‌های پایین تورم رخ می‌دهد. این اثرگذاری غیرقابل اجتناب نیست اما شایع است.
دوره سال‌های 1965 تا 1985 این اثرگذاری مشهود بود. آن دوره با افزایش هزینه‌ها به دلیل جنگ ویتنام آغاز شد. بانک مرکزی مانند دولت که برنامه‌های حمایتی مالی اجرا کرد، برنامه‌های پولی انبساطی را در دستور کار خود قرار داد. در نتیجه عرضه پول به سرعت افزایش یافت. سپس در سال 1970 بانک مرکزی به ناگهان برنامه‌های حمایتی را معکوس کرد و نتیجه این اقدام، رکود در اقتصاد بود. برای خروج از رکود، عرضه پول به سرعت بالا برده شد. همزمان با افزایش نرخ تورم، بانک مرکزی بار دیگر سیاست‌های انقباضی اجرا کرد و نتیجه این اقدام، رکود اقتصادی در سال‌های 1973 تا 1975 بود. تکرار همین الگوی رفتاری از سوی بانک مرکزی سبب شد اقتصاد در سال‌های 1980 تا 1982 رکودی شدید را تجربه کند. این روند ممکن است اکنون برای اقتصاد آمریکا تکرار شود.
پایه پولی که دلار از آن تاثیر می‌پذیرد، در 12 ماه گذشته بیش از 50 درصد افزایش یافته است. بخشی از آن پایه پولی به شکل ذخیره است یعنی بانک‌ها در بانک مرکزی سپرده کرده‌اند. افزایش عرضه پول هنوز به تورم منجر نشده است. زیرا دارندگان این پول هنوز تصمیم نگرفته‌اند آن را مصرف کنند. مصرف‌کنندگان از پولی که از دولت به‌عنوان کمک گرفته‌اند عمدتا برای پرداخت بدهی‌های خود استفاده کرده‌اند. همچنین بسیاری از کسب و کارها نه به دلیل نیاز فوری، بلکه برای تقویت بنیه مالی خود در صورت وخیم‌تر شدن اوضاع، از دولت وام دریافت کرده‌اند و با توجه به اینکه بسیاری از این وام‌ها بخشیده می‌شود، پول یاد شده در حساب شرکت‌هاست. داشتن پولی که مصرف نمی‌شود یک وضعیت غیرمعمول است. میزان بالای نقدینگی در حساب‌های سپرده و کاهش قابل ملاحظه بدهی کارت‌های اعتباری مانند یک بمب ساعتی است.
در 12 ماه گذشته میزان اعطای وام‌های بانکی به مصرف‌کنندگان 5 درصد کاهش یافته است. وام‌دهی بانک‌ها معمولا در دوره رکود کاهش می‌یابد. زیرا بانک‌ها محتاط‌تر هستند و مصرف‌کنندگان نیز ترجیح می‌دهند با احتیاط رفتار کنند. میزان پایین وام به مصرف‌کنندگان امکان می‌دهد هنگامی که از شغل خود مطمئن شدند بر مصرف بیفزایند. ترکیب بدهی‌ها هم به شکلی است که زمینه برای افزایش مصرف در آینده فراهم است. برای مثال بدهی کارت‌های اعتباری کاهش و وام خودرو افزایش یافته است. با توجه به رقم پایین بهره وام‌های خودرو، مصرف‌کنندگان پرداخت‌های قابل ملاحظه نخواهند داشت و توان مصرف آنها بالاست. احتمالا اواخر سال جاری میلادی مصرف‌کنندگان درباره آینده مطمئن‌تر خواهند شد و رشد مصرف آغاز می‌شود. در آن زمان آنها منابع بسیار بیشتری برای مصرف خواهند داشت.
از سوی دیگر شرکت‌ها شاهد افزایش فروش خواهند بود. در نتیجه به سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات، رایانه ، زمین و ساختمان اقدام خواهند کرد تا فعالیت‌های خود را گسترش دهند. هم مصرف‌کنندگان و هم شرکت‌ها همین حالا و در آینده، ظرفیت بالاتری برای مصرف خواهند داشت. تورم وقتی به وجود می‌آید که حجم بالای پول به دنبال میزان ناکافی کالا و خدمات باشد. میزان بالاتر مصرف در صورتی مفید است که ظرفیت تولید کشور همزمان به میزان کافی بالا رود اما اکنون چنین نیست. ظرفیت تولید آمریکا به نیروی کار آماده کار، تجهیزات، ماشین‌آلات و رایانه‌ها وابسته است. سال گذشته بر تعداد بازنشستگان افزوده شد و این به معنای کاهش ظرفیت تولید است. سال پیش قطعا کل ظرفیت تولید کمتر از سال‌های قبل از آن رشد کرده و این یعنی رشد مصرف سبب افزایش نرخ تورم خواهد شد. بخش اعظم هزینه شرکت‌ها برای کالاهایی بوده که برای دوران همه‌گیری لازم بودند: لپ‌تاپ، وب‌کم و سیستم صوتی.
تورم آینده حاصل رشد مصرف و افزایش محدود و ناکافی تولید کالا و خدمات است. اگر بانک مرکزی نقدینگی اضافی را جذب نکند، قطعا نرخ تورم بالا خواهد رفت. و یک نکته مهم این است که بانک مرکزی قصد چنین کاری را ندارد. سال پیش رویکرد این نهاد به سیاست پولی تغییر کرد. در واقع برای بانک مرکزی صرفا متوسط نرخ تورم مهم است و این یعنی بانک مرکزی اجازه خواهد داد نرخ تورم برای مدتی طولانی بالاتر از نرخ هدف یعنی 2 درصد باقی بماند طوری که متوسط نرخ تورم در طول زمان، 2 درصد باشد. بانک مرکزی تا زمانی که چنین هدفی تحقق پیدا نکند سیاست‌های انبساطی را ادامه خواهد داد. به زبان ساده بانک مرکزی مایل است نرخ تورم برای مدتی طولانی بالاتر از 2 درصد باشد. سپس این نهاد به این سوال پاسخ خواهد داد که آیا نرخ تورم برای مدتی بیش از حد طولانی بسیار بالا باقی مانده است یا نه. سال 2018 نرخ تورم کمی بالاتر از 2 درصد بود. اما در دو سال اخیر، این نرخ بسیار پایین‌تر از رقم یاد شده بوده است. به این ترتیب انتظار می‌رود تا سال 2023 نرخ‌های بهره پایین باقی بماند و سیاست‌های انبساطی ادامه یابد. اثرگذاری سیاست‌های پولی با تاخیر همراه است در نتیجه احتمالا نرخ تورم در سال 2024 نیز بالا می‌رود و در سال 2025 اثر محدود شدن سیاست‌های حمایتی بانک مرکزی مشاهده خواهد شد. رکود بعدی در اقتصاد دورتر از آن است که بتوان دقیقا زمان و شدت آن را پیش‌بینی کرد. اما با توجه به سیاست‌های حمایتی کنونی و رویکرد جدید بانک مرکزی، رکود رخ خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/263628/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

ترفند عجیب گراز برای فرار از دست سگ‌های شکارچی!

تصاویری فوق‌العاده زیبا از عبور زیبای فالکون 9 از مقابل ماه

نسخه جدید ربات انسان‌نما اطلس با قابلیت‌های هوش مصنوعی معرفی شد

چاپ پنجمین جلد مجموعه تاریخ ایران‌زمین درباره طاهریان و آل بویه

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

گوناگون/ دستاوردهای عملیات «کربلای10»

پلی زیبا و بزرگ در میان ابرها در چین

خرس خانگی یک روس

بیگانگان فضایی ممکن است در واقعیت بنفش باشند

من پیر فنا بدم جوانم کردی

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

وزیر خارجه انگلیس خطاب به نتانیاهو: سپاه را به عنوان نهاد تروریستی شناسایی نمی‌کنیم

یکی از همراهان امیرعبداللهیان در جواب یک خبرنگار درباره حمله شب گذشته: «چه حمله‌ای؟!»

امیرعبداللهیان: به هرگونه خطای محاسباتی پاسخ می‌دهیم

وضع تحریم‌های جدید علیه نفت ایران در بسته کمک‌های مالی آمریکا به اسرائیل و اوکراین

سی‌ان‌ان: شواهدی از تخریب در پایگاه هوایی اصفهان وجود ندارد

ادعای یک نشریه انگلیسی: بایدن در حال بررسی گزینه احیای برجام است

درگیری لفظی میان نتانیاهو و وزیر خارجه آلمان

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

دیدار نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل با امیرعبداللهیان

امیرعبداللهیان در نیویورک: ریزپرنده‌های ساقط‌ شده، هیچ خسارت مالی و جانی در بر نداشته‌اند

کوثری: شلیک به ریزپرنده‌ها بخاطر آماده‌باش پدافند هوایی است

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

اسرائیل به دنبال جاسوسی در ایران بود؟

رویترز: تشدید تحریم‌های ایران در بسته کمک‌های خارجی آمریکا گنجانده شده است

غیبت احمدی‌نژاد در مراسم تشییع پیکر معاونش

مهاجری: گمان کرده‌اید اگر اسم «گشت ارشاد» را به «طرح‌ نور» تبدیل کنید قضیه تغییر ماهیت می‌دهد؟

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

جنگل حرا خلیج نایبند عسلویه

بزرگترین مار جهان در هند پیدا شد/ 15 متر طول و 1000 کیلو وزن !

«تاریخ سازی» با «تاریخ شفاهی»