ایران پرسمان - تسنیم / تحلیلگران با اشاره به تحرکات اخیر داعش، نسبت به خیزش این گروه تروریستی در سوریه هشدار میدهند و تاکید دارند که متحدان دمشق از جمله ترکیه و عربستان تلاش دارند تا دولت محمد جولانی را در مواجه با این چالش یاری دهند.
هشدار مارک روبیو وزیر خارجه آمریکا در رابطه با بازگشت تروریسم به سوریه در اوج رفت و آمدهای سیاسی محمد جولانی به پایتختهای عربی، انتخاب والی جدید داعش در حلب و انفجار هفته گذشته در کلیسای مارالیاس دمشق سه تحولی بود که بسیاری از ناظران را نسبت به خطر بازگشت تروریسم تکفیری به سوریه نگران کرده است.
سایت الجزیره در گزارشی در ارتباط با این موضوع نوشت: پس از بمبگذاری که کلیسای مارالیاس در دمشق را در 22 ژوئن هکه منجر به کشته شدن بیش از 25 مسیحی سوری شد، وزارت کشور سوریه از دستگیری یک هسته داعش که در این حمله دست داشت، خبر داد.
این گزارش می افزاید: این هسته به رهبری «عبدالله الجمیلی»، اهل منطقه حجرالاسود در حومه دمشق و معروف به «والی صحرا» این گروه، فعالیت میکرد. این هسته در حال برنامهریزی برای حمله دوم به حرم سیده زینب در حومه دمشق بود، اما بمبگذار انتحاری قبل از اجرای آن دستگیر شد.
این نشان میدهد که داعش قصد دارد در دوره آینده حملات بیشتری را در سوریه انجام دهد. بنابراین، این حمله ممکن است محدود به بمبگذاری کلیسا نباشد، به ویژه که پیش از آن حملاتی به نیروهای دولت موقت الجولانی در استانهای حمص و السویداء انجام شده بود.
بازار

این درحالی است که دو ماه قبل هم گزارش هایی منتشر شد که عملیاتی تروریستی برای انفجار در سیده زینب دمشق طراحی شده بود که این عملیات خنثی گردید.
نکته حائز اهمیت در شرایط فعلی سوریه این است که گروه تروریستی داعش تا پیش از این بیشتر به فعالیت های محدود(بمب گذاری و ترور) در استان دیرالزور و بادیه جنوبی(مناطق مرزی عراق، اردن و سوریه) مشغول بود.
در این رابطه یک منبع نزدیک به دولت موقت سوریه به الجزیره نت خبر داد که هستههای داعش از ابتدای امسال تصمیم گرفتهاند از صحرای سوریه حرکت کنند و در سراسر استانها، به ویژه در حومه دیرالزور، حمص، حلب و دمشق، گسترش یابند.

بنظر می رسد که ضعف امنیتی دولت فعلی دمشق آنها را به این سمت سوق داده که موقعیت خودشان در منطقه شام را تقویت نمایند.
مساله نگران کننده این است که حرکت داعش از استان های شرقی و بادیه سوریه به سوی مراکز جمعیتی همچون دمشق، حلب و حمص می تواند فرصت آنها برای جذب نیرو را تقویت نماید.
علاوه بر جذب نیروهای جدید از بافت شهری در سوریه داعش بر جذب شبه نظامیان دولت موقت که در نتیجه سیاستهای محمد جولانی و قبضه قدرت در تحریر الشام ناراضی هستند، برنامه ریزی کرده است.
در همین راستا داعش والی جدیدی برای حلب منصوب کرده که خودش همچون محمد جولانی و دیگر رهبران فعلی دمشق عضو جبهه النصره(القاعده سوریه) بوده که این پیامی روشن برای جذب تکفیری ها فعال در سوریه برای ایام آتی است.
در سایه این تحولات تحلیلگران انتظار دارند حملات جدیدی از جنس بمبگذاریهای مارالیاس که بیش از 90 کشته و زخمی داشت، باردیگر در سوریه رخ دهد.
با این حال کشورهای حامی دولت محمد جولانی به رهبری ترکیه و عربستان و با موافقت آمریکا تلاش دارند تا از نظر نظامی و امنیتی داعش را مهار نمایند. هرچند در سایه ضعف دولت مرکزی در دمشق و عمق فعالیت شبه نظامیان جنگ آزموده در سوریه، دست یابی به این هدف دشوار باشد.