ایران پرسمان

آخرين مطالب

برچسب‌های موادغذایی دروغ می‌گویند؟ خردنامه

برچسب‌های موادغذایی دروغ می‌گویند؟
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - ایسنا / پژوهشگران بهداشت و ایمنی مواد غذایی ادعاها و اطلاعات روی بسته‌بندی فرآورده‌های شیری را بررسی کرده و صحت آن‌ها را مورد ارزیابی قرار دادند.
 افراد با توجه به شرایط متفاوت جسمانی خود نیازهای تغذیه‌ای متفاوتی دارند و به همین دلیل تولیدکنندگان باید محتویات و برچسب‌های اقلام غذایی را به درستی ارائه کنند تا علاوه بر آگاهی دادن به مصرف‌کنندگان، منجر به سردرگمی و یا به خطر انداختن سلامت آن‌ها نشوند.
برچسب‌های مواد غذایی کمک می‌کنند تا اطلاعاتی در رابطه با مصرف روزانه مقدار مواد مغذی در اختیار مصرف‌کننده قرار گیرد. همچنین رژیم غذایی را به سمت مواد مفید و بدون چربی یا کم‌چربی سوق می‌دهد. این اطلاعات تغذیه‌ای به مصرف‌کننده اجازه می‌دهند تا میزان انرژی، کربوهیدرات و چربی را در محصولات مختلف با هم مقایسه کنند.
با توجه به اهمیت این موضوع پژوهشگران کنترل کیفیت مواد غذایی با انجام یک مطالعه، اطلاعات و ادعاهای روی بسته‌بندی مواد غذایی شامل تازه، طبیعی،‌ محصولات ارگانیک، غذاهای غنی‌شده، مواد غذایی پرتو دیده و همچنین اظهارات اخطاری مانند غذاهای حساس و فاسد شدنی، غذاهای حساسیت‌زا، محصولات عاری از گلوتن، غذاهای تراریخته و محصولات پروبیوتیک، دارنده گواهی سیستم‌های مدیریت ایمنی مواد غذایی، نشان ایمنی و سلامت، ادعای خالص و بدون مواد نگهدارنده و ادعاهای مربوط به کالری، قند،‌ نمک، چربی و ... را بررسی کردند و صحت این ادعاها را مورد ارزیابی قرار دادند.
برای انجام این تحقیق؛ در سال 1397 از هشت فروشگاه زنجیره‌ای واقع در چهار منطقه جغرافیایی شهر تهران 272 نمونه از فرآورده‌های شیری (ماست، پنیر، ‌شیر، بستنی،‌ دوغ، کشک، پنیر، پنیر پیتزا، خامه،‌ کره و دسرهای شیری) انتخاب شد و پژوهشگران از برچسب‌های هر محصول عکس‌برداری انجام دادند.
بررسی‌های این مطالعه نشان داد که حدود 45 درصد از نمونه‌ها اظهارات توصیفی دارند و حدود نیمی از آن‌ها غیرمجاز است.
در مورد اظهارات «غنی‌شده»، «پروبیوتیک»، «ادعاهای سلامتی‌بخش» و همچنین «جدول حقایق تغذیه‌ای» به ترتیب 50.55 درصد، 95.6 درصد، 5.4 درصد و 57.68 درصد،‌ عدم تطابق با ضوابط سازمان غذا و دارو مشاهده شد.
اظهارات توصیفی «غنی‌شده» در نمونه‌های مورد بررسی به میزان 3.3 درصد بود که حدود نیمی از آن‌ها نیز استانداردهای سازمان غذا و دارو را رعایت نکرده بودند. طبق دستورالعمل برچسب‌گذاری مواد غذایی، تنها در صورتی تولیدکننده می‌تواند ادعای غنی‌شده را لحاظ کند که غنی‌سازی با توجه به مقادیر ذکرشده قبلی صورت گرفته باشد و آنالیز محصول دال بر وجود (10- تا 10+) درصد از مقادیر ادعاشده باشد.
بر اساس ضابطه برچسب‌گذاری موادعذایی، زمانی می‌توان از عبارت «تازه» بر روی برچسب استفاده کرد که بر روی آن محصول هیچ‌گونه فرآوری و یا فرآیند حرارتی و یا هر شکلی از نگهداری ماده غذایی انجام نشده باشد. همچنین به موادی «طبیعی» گفته می‌شود که هیچ‌نوع ماده شیمیایی یا مصنوعی از قبیل ویتامین‌ها، املاح، طعم‌دهنده‌ها و مواد افزودنی به آن اضافه نشده باشد. پس استفاه از عبارت «طبیعی» و «تازه» برای محصولاتی مثل شیر استرلیزه بی معناست و متاسفانه نمونه‌های بررسی‌شده به طور کامل با این ضوابط مطابقت نداشتند.
دراین مطالعه عنوان شد که 0.36 درصد از اظهارات اخطاری که در محصولات ادعا شده، ذاتا بی‌اعتبار هستند. افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید از محصولات «عاری از گلوتن» استفاده کنند و چنانچه محصولی ویژه این افراد تولید شود باید عبارت «عاری از گلوتن» به صورت خوانا،‌ واضح، پررنگ و با فونت مناسب در محل قابل دید مصرف‌کننده، درج شود. با توجه به این‌که محصولاتی مثل شیر و کره به طور طبیعی فاقد هر گونه گلوتن هستند، اظهار این عبارت در فرآورده‌های شیری بی‌معناست.
در مورد اظهارات وجود «پروبیوتیک» در 95.6 درصد از محصولات عدم تطابق با ضوابط وجود داشت. در ضوابط تعیین‌شده توسط سازمان غذا و دارو، عنوان شده که استفاده از عبارات «بهبود سلامت و کارایی سیستم گوارش، تنظیم و تقویت سیستم ایمنی،‌ کاهش کلسترول، کاهش عوارش عدم تحمل به لاکتوز و افزایش ارزش تغذیه‌ای غذا» بر روی برچسب محصولات پروبیوتیک بلامانع است. اما در بررسی نمونه‌ها عباراتی مثل «زیبایی پوست، عملکرد بهتر قلب و حس نشاط و سرزندگی» عنوان شده که این عبارات مطابق ضوابط نیست و ممنوع است.
در این مطالعه عنوان شد که 3.2 درصد از نمونه‌ها دارای ادعای تغذیه‌ای بودند و 14 درصد از نمونه‌ها نشانگرهای رنگی تغذیه‌ای نداشتند. در دهه اخیر برای درک اطلاعات تغذیه‌ای برچسب‌های غذایی که به نام نشان‌گرهای رنگی یا چراغ‌ راهنما معروف‌ هستند، طراحی شده‌اند. این برچسب یک سیستم نشانه‌گذاری موثر در مواد غذایی است که به کاهش شیوع چاقی کمک می‌کند.
به گفته پژوهشگران این تحقیق؛ بیشتر فرآورده‌های شیری در برچسب‌گذاری با مشکلاتی روبرو هستند و نیاز به نظارت مستمر سازمان‌های بهداشتی و نظارتی برای تضمین برچسب‌گذاری صحیح محصولات، وجود دارد. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود تحقیقات بیشتری در این حوزه و قوانین مربوط به برچسب‌گذاری در کشور و مقایسه با سایر کشورها انجام گیرد تا بتوان در آینده از این طریق نقش مهمی در ارتقای کیفیت محصولات و سلامت مصرف‌کننده و پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر ایفا کرد.
در انجام این پژوهش محدثه آصفری و حسن حامدی؛ پژوهشگران گروه بهداشت و ایمنی مواد غذایی، به همراه پیمان مهستی؛ دانشیار گروه کنترل کیفی و بهداشتی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران؛ مشارکت داشتند.
یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله‌ علمی پژوهشی با عنوان «بررسی صحت ادعاهای تغذیه‌ای و سلامت‌بخشی برچسب فرآورده‌های شیری عرضه‌شده در تهران» در فصل‌نامه بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز،‌ منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/261981/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پروازهای مهرآباد و برخی دیگر از فرودگاه‌های کشور تعلیق شد؛ باطل شدن پروازها تا 10 صبح

منشا صدای انفجار در تبریز، شلیک پدافند بوده است

انهدام ریزپرنده‌ها؛ شرایط در اصفهان عادی است

تسنیم: هیچ گزارشی از انفجار بزرگ یا موشک در اصفهان گزارش نشده است

شنیده شدن صدای چندین انفجار در اصفهان

المیادین: 5 هدف از سوی پدافند هوایی اصفهان رهگیری شده است

مرغ ارزان شد

چاپ اسکناس 500 هزار تومانی از سوی بانک مرکزی واقعیت دارد؟

جزئیات دیدار امیرعبداللهیان با دبیرکل سازمان ملل

حماس: مواضع بایدن متناقض است

نماینده روسیه در شورای امنیت: آمریکا با هر قطعنامه آتش بس در غزه مخالفت کرده است

کاخ سفید: آمریکا در مورد رفح با اسرائیل در حال گفت و گو است

شکست برنامه‌های فرزندآوری

ادعای روزنامه شهرداری تهران: درآمد هر زباله‌گرد 50 میلیون تومان

دعوای درون جریانی و مجلس تندروها

سی‌ان‌ان مطرح کرد: بازدارندگی ربوده شده تل‌آویو

ایران از تمام ظرفیت موشکی خود در پاسخ به اسرائیل استفاده نکرد

نماهنگ «تنبیه متجاوز»

عملیات انتقال بیمار 300 کیلویی به بیمارستان مسکو!

تلاوت دلنشین سوره قیامت با صدای استاد عبدالباسط

زومی حیرت آور درون صورت فلکی اوریون

زیبایی شناسی معشوق در شعر فارسی

تصویر احوالپرسی ظریف از ولایتی

چرا به شاهد 136، «کلاشنیکف دنیای پهپاد‌ ها» می گویند؟

تاریخ سازی جعلی

سیل برای دبی گران تمام شد

دیدار مشاور رئیس جمهور در امور روحانیت با خانواده شهدا در سمنان

گیر افتادن گربه‌ای در سیل دبی

نماهنگ حماسی «الله اکبر» با صدای محمود کریمی

اوضاع فرودگاه کیش و دبی یک روز پس از باراش شدید باران

با بزرگترین ستاره شناخته شده آشنا شوید

همدلی های دلنشین دکتر شکوری

هشدار صریح ایران به رژیم صهیونیستی؛ در پاسخ دادن به هرگونه ماجراجویی آنی عمل می‌کنیم

سخنگوی کابینه اسرائیل: حمله ایران به ما «بی‌سابقه» بود

رئیسی: اگر اهل مذاکره‌اید، ما میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

روایت هاشمی رفسنجانی از درخواست وزیر نفت برای صدور نفت مجانی به سوریه

سپاه ادعای آسیب نیروگاه دیمونا در حمله ایران را تکذیب کرد

6 پیشنهاد وزیر امور خارجه کشورمان در شورای امنیت سازمان ملل

اردن: باید مانع حمله به رفح شد

رویترز: آمریکا عضویت فلسطین در سازمان ملل را وتو می‌کند

تظاهرات علیه نتانیاهو امروز هم ادامه یافت

انتقاد نظامیان اسرائیلی از ضعف ارتش برابر حملات حزب الله لبنان

انقلابیون انتقادی

موضع‌گیری دو پهلو

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

رییس سازمان برنامه و بودجه: کشور در مدار رشد اقتصادی قرار دارد

شهدا بهترین الگو برای انسان در مسیر الله هستند

هوای تازه/ آی قابیل! آی اســرائیل! نوبت انتقام‌ هابیل است

دام دنیا در بیان عطار نیشابوری

بیانیه بایدن درباره تحریم‌های جدید ضدایرانی آمریکا