ایران پرسمان

آخرين مطالب

راهنمای خرید تلسکوپ برای دوست‌داران شگفتی‌های آسمان شب خردنامه

راهنمای خرید تلسکوپ برای دوست‌داران شگفتی‌های آسمان شب
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان -

برای دیدن این کلیپ لطفا امکان استفاده از جاوا اسکریپت را در مرورگر خود فعال نمایید،و از مرورگر خود را بروزرسانی نمایید

دیجی کالا /رصد ماه و یا حلقه‌های تماشایی سیاره زحل از پشت چشمی تلسکوپ تجربه‌ای کم‌نظیر و فراموش‌نشدنی است. حتی با یک تلسکوپ کوچک می‌توان بسیاری از اجرام شگفت‌انگیز آسمانی را دید و با آن سال‌ها سرگرم رصد آسمان شد.
هر چند که در آسمان‌های تاریک با چشم غیرمسلح هم می‌توان از زیبایی‌های آسمان شب لذت برد اما با استفاده از تلسکوپ نماهایی پیش روی‌تان قرار می‌گیرد که قابل مقایسه با آن‌چه که با چشم غیرمسلح می‌بینید نیست.
تلسکوپ با گردآوری نور و افزایش توان تفکیک امکان مشاهده اجرام کم‌نور و کوچک را برای‌مان ایجاد می‌کند. کاری که در تلسکوپ‌های بازتابی با کمک آینه مقعر و در تلسکوپ‌های شکستی با استفاده از عدسی انجام می‌شود. هر چه قطر آینه یا عدسی اصلی تلسکوپ بیشتر باشد توان گردآوری نور نیز بیشتر خواهد بود و می‌توانید با کمک آن اجرام کم‌نورتری را ببینید. توان تفکیک تلسکوپ نیز با افزایش قطر آینه یا عدسی اصلی بیشتر می‌شود تا بتوان جزئیات بیشتری را از اجرام آسمانی مشاهده کرد. بنابراین بهتر است تلسکوپی را تهیه کنید که قطر دهانه آن حداقل 70 میلی‌متر باشد.
راهنمای خرید دوربین دوچشمی
به این ترتیب تلسکوپ‌هایی با قطر دهانه بزرگ‌تر ابزار کارآمدتری برای رصد اجرام آسمانی هستند و بر خلاف تصور و تبلیغات رایج بزرگنمایی بالا دلیلی برای کیفیت مناسب تلسکوپ نیست. بیشترین بزرگنمایی کاربردی هر تلسکوپ 50 برابر به ازای هر اینچ قطر دهانه است. به طور مثال بیشترین بزرگنمایی کاربردی یک تلسکوپ با قطر دهانه 10 سانتی‌متر یا 4 اینچ 200 برابر است و چنین تلسکوپی کیفیت مناسبی در بزرگنمایی‌های بالاتر نخواهد داشت.
ساختار اپتیکی تلسکوپ نکته مهم دیگری است که باید به آن توجه کنید. ساخت تلسکوپ‌های شکستیِ باکیفیت با قطر دهانه بالا سخت و پرهزینه است و این تلسکوپ‌ها بیشتر در اندازه‌های کوچک ساخته می‌شوند.

ایران پرسمان

تلسکوپ شکستی (راست)، تلسکوپ بازتابی (وسط) و تلسکوپ کاسگرین (چپ).
تلسکوپ‌های شکستی با قطر دهانه 80 تا 120 میلی‌متر انتخاب مناسبی برای رصد ماه، سیارات و بسیاری از اجرام اعماق آسمان هستند. در این رده تلسکوپ‌های برند اسکای‌واچر (Sky-Watcher) و سلسترون (Celestron) بهترین گزینه‌های موجود در بازار ایران‌اند. هر چند که با توجه به قطر دهانه نسبتا کم نباید انتظار دیدن نماهای بسیار نزدیک و با بزرگنمایی بالا از اجرام آسمانی را داشته باشید.
اگر قصد رصد اجرام کم‌نورتر مانند کهکشان‌های دوردست را دارید تلسکوپ‌های بازتابی با قطر دهانه بزرگ‌تر از 4 اینچ انتخاب مناسب و مقرون به صرفه‌ای هستند. قیمت تلسکوپ‌های بازتابی نسبت به تلسکوپ‌های شکستی با قطر دهانه مشابه کمتر است و مدل‌های متنوعی از تلسکوپ‌های بازتابی با قطر دهانه 4 اینچ به بالا در بازار وجود دارد.
با خرید تلسکوپ چه چیزهایی را در آسمان می‌توانیم ببینیم؟
علاوه بر تلسکوپ‌های بازتابی عادی تلسکوپ‌های آینه‌ای با طراحی دیگری نیز تولید می‌شوند. در این ساختار اپتیکی که به کاسگرین (Cassegrain) معروف است نور در یک مسیر رفت و برگشت لوله تلسکوپ را طی می‌کند و در نهایت به چشمی می‌رسد. ویژگی بارز این تلسکوپ‌ها طول لوله کوتاه و فاصله کانونی بالاست و به همین دلیل تلسکوپ‌های کاسگرین برای رصد نماهای نزدیک از ماه و سیارات انتخاب بسیار مناسبی هستند. در اغلب موارد در تلسکوپ‌های کاسگرین از یک تیغه تصحیح‌کننده نیز استفاده می‌شود که خطاهای اپتیکی را کاهش می‌دهد. تلسکوپ‌های کاسگرین شرکت سلسترون جزء بهترین نمونه‌های موجود در بازار هستند.

ایران پرسمان

تلسکوپ‌های کاسگرین انتخابی بسیار مناسب برای رصد و عکاسی از ماه و سیارات هستند.
اما بدون شک یک اپتیک بسیار باکیفیت هم بدون استقرار مناسب کارایی خود را از دست می‌دهد. استقرار سمتی-ارتفاعی و استقرار استوایی دو روش اصلی استقرار تلسکوپ‌ها هستند. شیوه حرکت تلسکوپ در استقرار سمتی-ارتفاعی درست مثل سه‌پایه‌های عکاسی است و تلسکوپ به راحتی در دو محور بالا-پایین و چپ-راست جابه‌جا می‌شود. سه‌پایه‌های عادی سمتی-ارتفاعی معمولا برای تلسکوپ‌های کوچک کاربرد دارند.
اما استقرار دابسونی که نوع خاصی از استقرار سمتی-ارتفاعی است برای تلسکوپ‌های بازتابی بزرگ طراحی شده. طراحی هوشمندانه و ساده‌ای که کار کردن با آن بسیار ساده است و قیمت کمتری نیز دارد. علاوه بر این حمل و نقل تلسکوپ‌های دابسونی بزرگ نسبت به تلسکوپ‌های مشابه که استقرار دیگری دارند آسان‌تر است. تلسکوپ‌های دابسونی اسکای‌واچر، Orion و GSO که با قطر دهانه 6 اینچ به بالا تولید می‌شوند جزء مدل‌های باکیفیت در بازار ایران هستند. تلسکوپ‌های دابسونی با قطر دهانه بالا گزینه‌ای فوق‌العاده برای رصدگران اعماق آسمان هستند. البته در سال‌های اخیر برخی شرکت‌ها مانند سلسترون و اسکای‌واچر تلسکوپ‌های کوچکی را با استقرار دابسونی تولید کرده‌اند که به تلسکوپ‌های رومیزی معروف‌اند. این تلسکوپ‌های کوچک و جمع‌وجور که قطر آینه‌شان 76 میلی‌متر است انتخاب مناسبی برای استفاده کودکان هستند.
روش دیگری که برای استقرار تلسکوپ وجود دارد استفاده از مقرهای استوایی است. در این روش یک محور تلسکوپ باید به سمت قطب شمال یا جنوب آسمان قرار بگیرد تا مقر به اصطلاح قطبی شود. مقرهای استوایی مجهز به موتور ردیاب می‌توانند با دقت خوبی اجرام آسمانی را دنبال کنند. استقرار استوایی بیشتر مناسب عکاسان نجومی است و رصد آسمان با تلسکوپ‌هایی که روی مقرهای استوایی قرار دارند، به خصوص برای افراد تازه‌کار، چالش‌هایی را به همراه خواهد داشت.

ایران پرسمان

مقایسه استقرارهای سمتی-ارتفاعی (چپ)، دابسونی (وسط) و استوایی (راست).
علاوه بر لوله اپتیکی و استقرار معمولا در جعبه هر تلسکوپ یک یا دو عدسی چشمی نیز وجود دارد. با تعویض چشمی بزرگنمایی و میدان دید تلسکوپ تغییر می‌کند. بزرگنمایی تلسکوپ را می‌توان با تقسیم فاصله کانونی تلسکوپ بر فاصله کانونی چشمی محاسبه کرد. به طور مثال اگر از یک چشمی 25 میلی‌متری روی تلسکوپی با فاصله کانونی 500 میلی‌متر استفاده کنید بزرگنمایی معادل 500 تقسیم بر 25 یا بیست برابر خواهد بود. در صورت نیاز می‌توانید علاوه بر چشمی‌های همراه تلسکوپ چشمی‌های دیگری را نیز برای کاربردهای مختلف تهیه کنید.
عدسی بارلو یکی دیگر از ابزارهای جانبی تلسکوپ است که قبل از چشمی قرار می‌گیرد و با کمک آن می‌توانید بزرگنمایی تلسکوپ را دو یا چند برابر افزایش دهید. روی برخی تلسکوپ‌ها یک دوربین تک‌چشمی کوچک نیز وجود دارد که به آن جوینده می‌گویند. جوینده میدان دید بسیار بیشتری نسبت به اپتیک اصلی دارد و ابزاری کاربردی برای پیدا کردن محدوده‌ای است که قصد رصد آن را دارید. در تلسکوپ‌های کوچک‌تر معمولا از جوینده نقطه قرمز استفاده می‌شود. جوینده‌های نقطه قرمز بزرگنمایی ندارند و تنها با کمک گرفتن از نقطه‌ی قرمزی که در مرکز این نوع جوینده‌ها وجود دارد می‌توانید محدوده‌ای که قصد رصد آن را دارید به صورت حدودی پیدا کنید.
در نهایت به یاد داشته باشید که این شما هستید که باید با توجه به مسائل مختلفی از جمله بودجه، دسترسی به آسمان تاریک و سوژه‌های رصدی مورد علاقه‌تان بهترین تلسکوپ را برای خودتان انتخاب کنید. و بهترین تلسکوپ چیزی نیست جز تلسکوپی که بیشترین و بهترین استفاده را از آن خواهید کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranporseman.ir/Fa/News/262454/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

صحنه ای جالب از تخم گذاشتن شاهین پشت پنجره

ایده های جالب یک آدم خوش ذوق!

سعدی‌خوانی مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی

مارک زاکربرگ: دستگاه جدیدمان مغز را می‌خواند

بزرگداشت شاعری که پیشانی زبان پارسی است/ گوته تا شجریان از «سعدی» اعتبار گرفتند

به مناسبت روز بزرگداشت شاعر و نویسنده بزرگ قرن هفتم، سعدی شیرازی

تمجید امیرعبداللهیان از ابتکار تاریخی آفریقای جنوبی

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

یکی از زیباترین مناظر گله اسب‌های وحشی

صحنه ای نفس گیر از کمک به یک کوسه برای بازگشت به آب

پنگوئن رباتیک با سرعت و چالاکی در زیر آب حرکت می‌کند

نمایی از داخل کپسول فضانوردی Orion

طلبِ عشق زهر بی سروپایی نکُنیم….!

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

افت محسوس قیمت سکه امامی؛ عقبگرد دلار به کانال 65 هزار تومانی

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

نسبت به ادامه زندگی تا ابدیت چه آمادگی باید داشته باشیم؟

شگفت‌زدگی جالب یک بلاگر خارجی بعد از دیدن شیراز

گوناگون/ روش پاسخ به حمله دشمن در کلام امیرالمؤمنین (ع)

دره های زیبای الموت قزوین

کاخ رسانه تصاویر جالبی از فرود مجدد فالکون 9

یک اردیبهشت سالروز درگذشت شاعر و نویسنده ممتازِ معاصر، ملک‌الشعرا بهار

حسین شریعتمداری: حمله اسرائیل مانند توپ میرزا آقاسی، صدراعظم محمدشاه قاجار بود

رضا نصری: زبان ایران باید در مقابل اسرائیلِ یاغی و قانون‌شکن زبان قانون و منطق و متانت باشد!

صفر تا صد برنده و بازنده عملیات ایران علیه اسرائیل در 3 دقیقه

شمار شهدای غزه به 34 هزار و 49 نفر رسید

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین