جمعه ۱۳ تير ۱۴۰۴
اقتصاد روز

نتایج حیرت‌انگیز هدایت فضاپیما توسط ChatGPT؛ هوش مصنوعی جایگزین فضانوردان می‌شود!

نتایج حیرت‌انگیز هدایت فضاپیما توسط ChatGPT؛ هوش مصنوعی جایگزین فضانوردان می‌شود!
ایران پرسمان - گجت نیوز / در یک آزمایش شگفت‌انگیز محققان دریافتند که چت‌جی‌پی‌تی می‌تواند یک فضاپیما را به خوبی هدایت کند. این نتیجه حیرت‌انگیز نشان می‌دهد آینده اکتشافات ...
  بزرگنمايي:

ایران پرسمان - گجت نیوز / در یک آزمایش شگفت‌انگیز محققان دریافتند که چت‌جی‌پی‌تی می‌تواند یک فضاپیما را به خوبی هدایت کند. این نتیجه حیرت‌انگیز نشان می‌دهد آینده اکتشافات فضایی خودکار و احتمال اینکه هوش مصنوعی جایگزین فضانوردان شود بسیار نزدیک‌تر از تصور ما است. این مدل زبانی بزرگ در یک شبیه‌سازی پیچیده توانست عملکردی تحسین‌برانگیز از خود به نمایش بگذارد.
محققان مدت‌هاست به دنبال توسعه سیستم‌های خودران برای کنترل ماهواره‌ها و ناوبری فضاپیماها هستند. تعداد ماهواره‌ها در مدار زمین آنقدر زیاد است که کنترل دستی همه آنها در آینده غیرممکن خواهد بود. از سوی دیگر در ماموریت‌های اعماق فضا محدودیت سرعت نور اجازه کنترل لحظه‌ای فضاپیماها را به ما نمی‌دهد؛ بنابراین، اگر بشر بخواهد حضور خود را در فضا گسترش دهد باید به ربات‌ها اجازه دهد برای خودشان تصمیم بگیرند.
برای تشویق نوآوری در این حوزه محققان چالشی به نام Kerbal Space Program را ایجاد کرده‌اند. این چالش یک محیط بازی‌گونه و در عین حال واقع‌گرایانه برای طراحی و آزمایش سیستم‌های خودران فراهم می‌کند. در یکی از سناریوهای این چالش یک تیم تحقیقاتی تصمیم گرفت از یک مدل زبانی بزرگ مانند ChatGPT برای هدایت فضاپیما استفاده کند.
بازار
رویکردهای سنتی برای توسعه هوش مصنوعی به چرخه‌های طولانی آموزش و بازخورد نیاز دارند. اما ماموریت‌های فضایی کوتاه و نیازمند واکنش سریع هستند. مدل‌های زبانی بزرگ مانند چت‌جی‌پی‌تی از قبل روی حجم عظیمی از داده‌های متنی آموزش دیده‌اند. به همین دلیل آنها فقط با چند دستورالعمل دقیق می‌توانند برای یک موقعیت جدید آماده شوند. این ویژگی آنها را به گزینه‌ای ایده‌آل برای چنین ماموریت‌هایی تبدیل می‌کند.
چت‌جی‌پی‌تی چگونه یک فضاپیما را هدایت کرد؟
محققان روشی را برای ترجمه وضعیت فضاپیما و اهداف ماموریت به زبان متنی توسعه دادند. سپس این اطلاعات را به چت‌جی‌پی‌تی دادند و از آن خواستند توصیه‌هایی برای جهت‌گیری و مانور فضاپیما ارائه دهد. در مرحله بعد یک لایه مترجم دیگر توصیه‌های متنی هوش مصنوعی را به کدهای عملیاتی تبدیل می‌کرد. این کدها می‌توانستند فضاپیمای شبیه‌سازی شده را کنترل کنند.
با چند دستورالعمل ساده ChatGPT توانست بسیاری از آزمون‌های چالش را با موفقیت به پایان برساند و در نهایت مقام دوم را در این رقابت کسب کرد. نکته جالب اینجاست که تمام این آزمایش‌ها با نسخه‌های قدیمی‌تر چت‌جی‌پی‌تی انجام شده است. با وجود این موفقیت هنوز چالش‌های بزرگی مانند خطای توهم یا ارائه اطلاعات بی‌معنی توسط هوش مصنوعی وجود دارد. با این حال این آزمایش نشان داد ایده هوش مصنوعی جایگزین فضانوردان دیگر یک رویای علمی-تخیلی نیست و به زودی شاهد استفاده از این فناوری در ماموریت‌های واقعی خواهیم بود.


نظرات شما