ایران پرسمان - خبرآنلاین / علی مطهری با اشاره به طرح استیضاح پزشکیان از سوی مخالفان دولت هم گفت: «اینها تندروی است. ممکن است انتقاداتی به آن مصاحبه ایشان با مجری آمریکایی وجود داشته باشد و انتظار داشته باشند که قاطع تر و تندتر صحبت کنند. ولی خود این موضوع هم با آقای رئیس جمهور قابل گفتگو است.»
«در حال حاضر پیامهایی را بررسی میکنیم که از واشنگتن در مورد از سرگیری مذاکرات دریافت کردهایم» این جمله را علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب، روز گذشته مطرح کرد تا پالس مثبتی را به گمانه زنی ها برای برگزاری مذاکره میان ایران و آمریکا بدهد.
در همین راستا، علی مطهری، نائب رئیس سابق مجلس در گفت و گویی با خبرگزاری خبرآنلاین از ارائه 3 شرط برای مذاکره با آمریکا روایت کرد و گفت: «اگر ما بخواهیم بدون مطرح کردن هر گونه شرطی مذاکره کنیم، به نظرم این کار عزت مندانه ای نیست. ولی با شرایطی که عرض کردم، به نظرم مذاکره اشکالی ندارد. در آن صورت، هم ما مذاکره کرده ایم و هم عزت مردم را حفظ کرده ایم.»
وی با اشاره به طرح استیضاح پزشکیان از سوی مخالفان دولت هم گفت: «اینها تندروی است. ممکن است انتقاداتی به آن مصاحبه ایشان با مجری آمریکایی وجود داشته باشد و انتظار داشته باشند که قاطع تر و تندتر صحبت کنند. ولی خود این موضوع هم با آقای رئیس جمهور قابل گفتگو است.»
مشروح گفت و گوی علی مطهری، نماینده ادوار مجلس را در ادامه می خوانید؛
****************
* آقای مطهری! باتوجه به این که در یک آتش بس بین ایران و اسراییل هستیم، برخی تحلیلگران و حتی آقای پزشکیان هم از ضرورت دیپلماسی گفته اند. تحلیل شما چیست؟ باتوجه به این که یک جنگ دوازده روزه را پشت سر گذاشته ایم، آیا باید مذاکره کنیم؟
ما نباید اعلام کنیم که مذاکره نخواهیم کرد و میز مذاکره را ترک میکنیم. اما باید برای مذاکره، شروطی را قائل شویم. باتوجه به این حمله غافلگیرانه و ناجوانمردانه ای که انجام دادند و خسارتی که به ما وارد کردند، این که ما بدون پیش شرط وارد مذاکره شویم، با عزت و استقلال ما چندان سازگار نیست. به نظر من باید سه شرط را قرار دهیم. اولا آمریکا باید الزام غنیسازی صفر را کنار بگذارد.
ثانیا ضمانتی به ایران بدهند که دوباره به تاسیسات هسته ای ما حمله نخواهند کرد و ثالثاً خساراتی را که طی این جنگ دوازده روزه به ایران وارد کردند جبران کنند. البته این خسارات را از امریکا میخواهیم چون ما اسراییل را کشور نمیدانیم و آن را به رسمیت نمیشناسیم و از طرفی نوچه آمریکاست. هروقت آنها این سه شرط را اجرا کردند، آماده مذاکره هستیم. ولی بدون هر گونه شرطی وارد مذاکره شدن، به نظر من با عزت ملت ایران سازگار نیست.
* پس شما مذاکره بعد از جنگ را عقلایی میدانید؟
بله - اما با شروطی که عرض کردم.
اگر بدون مطرح کردن هر گونه شرطی مذاکره کنیم، به نظرم کار عزتمندانهای نیست
* باتوجه به صحبتهای آقای پزشکیان با مجری آمریکایی، برخی از نمایندههای مجلس و چهرههای سیاسی میگویند نباید مذاکره کرد. به نظر شما این که نباید مذاکره کرد بر چه اساسی است؟ آیا مذاکره کردن به معنی پذیرفتن ذلت است؟ تحلیل شما از این عدم مذاکره چیست؟
اگر ما بخواهیم بدون مطرح کردن هر گونه شرطی مذاکره کنیم، به نظرم کار عزتمندانهای نیست. ولی با شروطی که عرض کردم، به نظرم مذاکره اشکالی ندارد. در آن صورت، هم ما مذاکره کردهایم و هم عزت مردم را حفظ کرده ایم.
* آیا معتقدید دیپلماسی به انسجام ملی کمک میکند؟
دیپلماسی و گفتگو همیشه راهگشاست. حتی در زمان جنگ هم ممکن است برقرار باشد. ولی باتوجه به این جنگ دوازده روزه که با نفاق و فریب ترامپ و نتانیاهو بر ما تحمیل شد، مذاکره با آمریکا بدون هر گونه شرطی کار درستی نیست.
یک رئیس جمهور نمیتواند مانند یک فرمانده نظامی در مصاحبهها صحبت کند
* در این چند روز گذشته شاهد تهدید دولت و آقای پزشکیان از سوی برخی تندروها و مخالفان دولت هستیم. باتوجه به این که تصمیم گیری درمورد مذاکره از سوی کل نظام انجام میشود، تحلیل شما از این تهدیدها و این که آقای پزشکیان را به عدم کفایت سیاسی متهم میکنند چیست؟ آیا این مخالفت تندروها با دیپلماسی، منافع ملی را تحت تاثیر قرار میدهد؟
انتقاد آنها به آقای پزشکیان برای این است که معتقدند در مصاحبه ای که با مجری آمریکایی داشتند، ایشان ملایم برخورد کردند و باید درباره آمریکا و ترامپ، قاطعتر صحبت میکردند.
* اما درمورد مذاکره هم تهدید کردند که مجلس با دولت طور دیگری برخورد خواهد کرد.
انتقاد این افراد به لحن ملایم ایشان در آن مصاحبه است. معتقدند که باید مواضع قاطع تری در مقابل آمریکا و رئیس جمهورش میداشتند. اگر انتقاد آنها در همین حد باشد، مسئله مهمی نیست. ولی این که بخواهند موضوع را به سمت عدم کفایت سیاسی ببرند، کار درستی نیست. رئیس جمهور به عنوان مقام رسمی کشور، مواضعی را اتخاذ میکند که راه دیپلماسی بسته نشود. یک رئیس جمهور نمیتواند مانند یک فرمانده نظامی در مصاحبهها صحبت کند.
مطرح کردن طرح استیضاح پزشکیان به نفع اسرائیل است
* واکنش شما به کارزار استیضاح آقای پزشکیان و مطرح شدن عدم کفایت سیاسی ایشان چیست؟
اینها تندروی است. ممکن است انتقاداتی به آن مصاحبه ایشان با مجری آمریکایی وجود داشته باشد و اینکه انتظار داشته باشند که رئیس جمهور قاطعتر و تندتر صحبت کند. ولی خود این موضوع هم با آقای رئیس جمهور قابل گفتگو است. میتوانند جلسهای با رئیس جمهور داشته باشند و دلایل خود را مطرح کنند. نیازی به مطرح کردن مسائلی مانند استیضاح و عدم کفایت سیاسی نیست. مخصوصا در شرایط حاضر این کارها به نفع اسراییل است.